Špageti s Haloškimi paradižniki

Kakšen luksuz, omenjeno objavo pišem v Rovinju na plaži v prijetni senčki ob srkanju kave. Kaj bi si človek lahko še želel? Včasih res ni potrebno veliko, da smo srečni ter zadovoljni. Tako kot pri kuhanju ni potrebno veliko sestavin, da naredimo okusno jed.

Tokrat bom z vami delila recept za špagete z omako iz domačih haloških paradižnikov. Piko na i je omaki dodal star kruh. Tale trik s starim kruhom sem kot ponavadi pobrala pri slavnem kuharju Jamie Oliverju. Dober način, da starega kruha ne mečemo stran, ko postane predtrd.

V tem trenutku so na našem vrtu v Halozah zazoreli res odlični in nadvse okusni paradižniki. Ker imajo paradižniki kratek rok trajanja, jih je potrebno čim prej porabiti, ampak mislim, da tole nikomur ne bi smelo predstavljati pretežke naloge. Na koncu koncev lahko iz njih skuhamo odlično paradižnikovo omako, ki nam še kako pride prav v zimskih mesecih.

Sestavine:

  • svež rdeč čili
  • dva stroka česna
  • olivno olje
  • sol, poper, origano
  • pest sveže bazilike
  • 800 g svežih paradižnikov
  • špageti
  • suh star kruh

 

Najprej se lotimo priprave paradižnikove omake.

Na žlici olivnega olja prepražimo na kolobarje narezane čilije. Ko se čiliji zmehčajo jih ali odstranimo iz ponve ali dodamo na drobno narezan česen. Če niste ljubitelj pekoče hrane vam svetujem, da čilije odstranite ter jih dodate jedi na koncu. Sama sem naredila isto, saj bi drugače bila omaka prepekoča zame. Rok je dobil porcijo s čiliji, jaz brez. 🙂

K česnu dodamo narezane paradižnike. Jaz obožujem vsak kos paradižnika, tudi kožo, zato jih nikoli prej ne lupim. Vse skupaj dobro premešamo ter dodamo sol, poper, origano ter pest sveže bazilike. Kuhamo tako dolgo, da se paradižniki zmehčajo ter nastane okusna paradižnikova omaka.

Po potrebi omako dodatno začinimo.

V vmesnem času pripravimo drobtine, in sicer kruh vržemo v multipraktik ter ga dobro zmeljemo. Lahko v multipraktik dodate tudi kakšne začimbe, sama nisem dodala ničesar, saj je bil moj kruh s semeni kot tak več kot odličen.

Na koncu v vreli ter osoljeni vodi skuhamo špagete.

Kuhanim špagetom dodamo paradižnikovo omako, potresemo s krušnimi drobtinami, parmezanom ter na vrh dodamo svežo baziliko.

Odlična jed za vse tiste, ki ste ljubitelji paradižnika. 🙂

 

špageti-4

špageti-6

špageti-7

špageti-8

špageti-9

špageti-12

špageti-15

sladke-petke.si