Svetovna jabolčna pita by Kavarna Zvezda

Po delovnem tednu vsi komaj čakamo petek in lahko je še lepši, če nas kdo preseneti. In zgodilo se je, ko mi je zaročenec v petek popoldan prinesel domov kuharico Odprta kuhna. Verjetno mu je bilo dovolj, da nenehno, ko obiščema kakšno knjigarno stokrat omenim, da si želim to knjigo. 🙂 On mi sicer vedno znova pove, da imam doma tisoč kuharic in da ne potrebujem še ene. Jaz vsakokrat najdem primeren odgovor, in sicer, da je tale kuharica posebna, da so v njej recepti priznanih slovenskih restavracij. Kdo si pa ne želi poustvariti jedi iz restavracije Shambala, Argentino restavracije, Bazlika Bistro….

Jabolčna pita

Cel petkov popoldan sem listala knjigo ter se odločala katera jed bo prva. Zame, ko kupim novo kuharico je to zelo pomemben dogodek, saj če mi ne uspe prva jed potem se zgodi, da se kuharico za lep čas postavi na knjižno polico. 🙂

Napetost se stopnjuje in potem se končno odločim za jabolčno pito by Kavarna Zvezda. Že sam recept ter sestavine so me navdušile in vedela sem, da ta pita bo svetovna!!!! In res je bila. Jesen je popoln čas, da pripravimo jabolčno pito, saj so trgovine polne akcij jabolk.

Recept se glasi takole (za vse tiste, ki nimate knjige), vendar sem prepričana, da boste po pripravi te pite tekli v knjigarno. 🙂

1. Krhko testo:

  • 100 g sezama
  • 280 g moke
  • 220 g masla
  • 45 g sladkorja
  • 105 g mletih mandljev
  • 2 jajci
  • 1 žlička cimeta
  • 1/2 žličke soli
  • lupinica 1 limone
  • 1 vanilijeva palčka

2. Nadev:

  • 1 kg jabolk
  • 300 g masla
  • 150 g sladkorja
  • 2 ščepca cimeta
  • 60 g drobtin
  • 0,4 dl limoninega soka

3. 30 g sladkorja za posip

4. papir za peko in fižol za slepo peko (fižolčke lahko kupite v 1001dar – KLIK)

Za intenzivnejši okus sezamova semena prepražimo. Stresemo jih v kozico in med stalnim mešanjem pražimo pri zmerni temperaturi, da zadišijo in se nežno obarvajo. Stresemo jih na krožnik in počakamo, da se ohladijo.

V posodi sekljalnika združimo sestavine za testo: na kocke narezano hladno maslo, sladkor, moko, mandlje, sezam, sol in cimet. Dodamo še stržen vanilijeva stroka in nastrgano limonino lupinico. Hitro pomiksamo, da dobimo grobo kašo. Stresemo jo v sklepo, dodamo obe jajci in na hitro zgnetemo testo. Oblikujemo v kepo, ki jo zavijemo v plastično foiljo in postavimo v hladilnik za pol ure. Pečico razgrejemo na 180 stopinj.

Ohlajeno testo na pomokani površini razvaljamo v krog s premerom 26 cm in debelino 0,5 mm. Kar je odvečnega testa ga bomo uporabili za posip po vrhu pite. S tako pripravljenim testom obložimo dno pekača. Iz papirja za peko izrežemo krog s premerom 30 cm in z njim prekrijemo testo v pekaču. Čez nasujemo suh fižol, riž ali čičeriko. Tako obloženo testo bo med peko obdržalo obliko in se ne bo napihnilo. Vse skupaj potisne o v pečico in “slepo” pečemo 20 minut, da se testo zlato obarva. Odstranimo papir za peko in fižolčke.

Jabolka olupimo, odstranimo peške in muho. Pol jabolk narežemo na kockice z robom 1 cm, drugo polovico pa naribamo.

V ponvi razpustimo maslo in na njem med mešanjem popražimo jabolka, da spustijo tekočino in se zlato obarvajo.

Odstavimo in dodamo sladkor, cimet, drobtine in limonin sok. Nadev lepo razporedimo na predpečeno testo. Po vrhu ga potresemo s koščki testa, ki je ostalo od podloge. Posipamo še s kristalnim sladkorjem in pito pečemo še približno 15 minut.

Jabolčna pita

Če ste ljubitelji jabolčnih pit lahko samo rečem: hitro v kuhinjo. 🙂

Sladke Petke

sladke-petke.si

Število Komentarjev: 0

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja