Svetovni dan palačink

A veste, da je točno danes svetovni dan palačink? Namreč, ko pri nas praznujemo pustni torek in se vsi bašemo s krofi, flancati in miškami je svetovni dan palačink, ki pade vedno na dan pred pepelnično sredo. Francozi imenujejo dan palačink Mardi Gras ali tako imenovan “masten torek”. Ena izmed tradicij v Franciji je, da ko obračaš palačinko držiš v roki kovanec in si zaželiš željo. Tako, da v kolikor se še vedno sprašujete kaj boste za večerjo, še posebno, če imate krofov vrh glave, je pravi odgovor palačinke, ki jih lahko pripravimo na tisoč in en način. Za vsakega sladokusca se najde primerna palačinka.

Palačinke, Pancakes, Crepes

Palačinke, Pancakes, Crepes

No in ko sem se jaz odločila zjutraj, da bom za večerjo palačinke sem naletela na prvo težavo. Čez teden se držim diete, pri kateri se popolnoma izogibam sladkorju in hidratom, zato palačinke z moko in sladkorjem ne pridejo v poštev. Začela sem radovedno brskati po spletu in najdla spodnji preprost recept, ki mi je popolnoma ustrezal glede na trenutne prehranjevalne navade.

Sestavine:

  • 2 jajci
  • 1 banana

Banano olupimo in narežemo na kolobarčke. Dodamo dve jajci ter vse dobro premešamo, jaz sem pustila tudi koščke banane, vendar ne prevelike. Na ponvi segrejemo kokosovo maslo in z zajemalko dodamo maso. Seveda lahko uporabite tudi drugo olje, jaz sem se odločila za kokosovo, saj je bolj zdravo kot sončnično. Dodajala sem na začetku malo mase, da sem dobila občutek, predvsem me je skrbelo kako bom palačinko obrnila. Ni bilo večjih zapletov oziroma nezgod kot je pri meni v navadi. 🙂 Tako, da danes ne bo nobene smešne prigode. 🙂

Ko se robovi palačinke obarvajo jih obrnemo in popečemo še na drugi strani. Zraven si lahko privoščite nutelo, marmelado, med ter druge namaze. Jaz si zraven iz zgoraj navedenih razlogov nisem privoščila ničesar, ampak mi ni niti malo žal, saj so same palačinke noro okusne in noro enostavne. Priporočam Cavalier Hazelnut Spread, čokoladno-lešnikov namaz s stevio, ki ga zadnje čase obožujem.

Spodaj sem na hitro tudi pofotkala izdelek. 🙂

Lep palačinkast pozdrav, Klavdija

sladke-petke.si