Svinjski zrezki v gobovi omaki

Kot sem obljubila v prešnji objavi, bo november obarvan bolj slano kot sladko. Prva jed je namenjena ljubiteljem svinjine in gob. Hitro pripravljeno, ampak za prste polizati.

Sestavine:

  • 4-5 svinjskih zrezkov
  • 1 srednja čebula
  • 450g šampinjonov
  • sol, poper, mleti čili
  • olivno olje
  • 200ml sladke smetane
  • kisla smetana

 

Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Šampinjone očistimo in zrežemo na lističe. Svinjske zrezke operemo in osušimo s papirnatimi brisačkami. Rahlo jih začinimo s poprom in soljo ter mletim čilijem.

V ponvi segrejemo olivno olje in na njem popečemo svinjske zrezke (4-5minut). Vedno kadar pripravljam meso, četudi ga potem pečem v pečici, ga najprej na olivnem olju popečem. S tem dobi lepo zlatorjavo barvo. Zrezke vzamemo iz ponve in jih shranimo v pokriti posodi.

Na ponev dodamo brizg olivnega olja in popražimo čebulo. Nato dodamo narezane šampinjone, katere pražimo cca. deset minut, da se pokuha tekočina, ki so jo spustile gobe.

Dodamo smetano za kuhanje in 1-2 žlice kisle smetane. Vse skupaj dobro premešamo, s kuhalnico dobro postrgamo po dnu, da odlepimo vse koščke, ki so nastali med praženjem in počakamo, da omaka zavre. Poskusimo in po potrebi dodatno začinimo s soljo in poprom. Nato v ponev ponovno vrnemo zrezke in na zmernem ognju v pokriti posodi kuhamo 30 minut (čas odvisen od debelosti zrezkov).

Zraven zrezkov postrežemo kuhani riž ali testenine. Če pa želite imeti lažje kosilo oziroma večerjo pa košček rženega kruha, s katerim boste lahko pomazali krožnik. 😘

Ob tej priložnosti sem prvič uporabila mikro zelenja. Temu krožnika dala pravo piko na i.

Dober tek in se kmalu spet pišemo. 😘

sladke-petke.si