Testenine alfredo s piščancem in gobami

Omaka Alfredo izhaja iz Italije, predvidoma iz 15.stoletja. Kasneje je postala priljubljena po vsej Evropi in Ameriki. Na začetku je bila omaka sestavljena le iz masla, parmezana in testenin. Danes obstajajo najrazličnejše kombinacije prvotnega recepta in se mu dodaja smetana, različni siri in zelišča, meso ali ribe.

Sama jo pripravim najraje s piščančjim mesom, gobami in česnom.

Sestavine:

  • 500g piščančjega mesa (v receptu uporabljeno stegno)
  • sol in poper
  • olivno olje
  • 1 čebula
  • 4 stroki česna
  • 1,5dcl belega vina
  • 250g gob
  • 500ml jušne osnove
  • 250ml smetane (sladke ali za kuhanje)
  • 200-250g testenin
  • 100g naribanega parmezana
  • svež peteršilj

Priprava:

Piščančja stegna začinimo s soljo in poprom. Na štedilnik pristavimo ponev in vanjo vlijemo olivno olje. Piščančja stegna popečemo na obeh straneh, da postanejo zlato rjave barve. Pečene odstranimo iz ponve in jih pokrijemo z alu folijo.

V isto ponev dodamo približno dve žlici olivnega olja in na njem popražimo nasekljano čebulo, da postekleni. Dodamo strte stroke česna in pustimo dobro minuto, da česen spusti aromo. Nato vlijemo v ponev belo vino in pustimo, da vre približno 5 minut, da se količina vina zmanjša in alkohol izpari. V ponev dodamo narezane gobe in jih z občasnim mešanjem kuhamo par minut.
Dodamo jušno osnovo in dobrih 200ml smetane; začinimo s soljo in poprom. Pustimo, da zavre in v posodo stresemo testenine. Premešamo, znižamo temperaturo in med občasnim mešanjem kuhamo, dokler testenine ne postanejo al dente (približno 15 minut).
Primešamo nariban parmezan in mešamo, dokler se ne stopi. Nekaj ga lahko ohranimo za okrasitev. Odstranimo iz štedilnika, dolijemo preostanek smetane in začinimo, če je potrebno.

Piščanca narežemo na trakove in ga premešamo v testenine. Po želji okrasimo s svežim peteršiljem in dodatnim parmezanom. Zraven postrežemo zeleno solato.

sladke-petke.si