Testenine s kislo smetano in tuno

Že dolgo nisem objavila nobenega recepta za slane jedi. Na to jed imam toliko spominov, saj ko sem živela še sama, sem si tole jed neštetokrat pripravila. Najraje sem sicer uporaljala testenine s sipinim črnilom, ampak jih tokrat nisem našla v nobeni trgovini, zato sem uporabila kar pisane peresnike, ki so odlično popestrili izgled krožnika.

Sestavine:

  • 250g peresnikov (100-125g na osebo)
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • lonček kisle smetane
  • konzerva tune
  • manjša konzerva kuhanega graha
  • začimbe: sol, poper

Čebulo in česen olupimo in nasekljamo na drobno. Tuno in grah odcedimo. Testenine skuhamo v skladu z navodili iz embalaže, al dente. Prihranimo nekaj vode, v kateri smo kuhali testenine, saj je ta voda izrazito bogata s sproščenim škrobom.

Na olivnem olju prepražimo nasekljano čebulo in česen. V ponev dodamo kislo smetano. Premešamo in kuhamo minuto do dve. Nato dodamo preostale sestavine, tuno in grah. Začinimo s soljo in poprom. Kuhamo le toliko, da se sestavine segrejejo in povežejo. V ponev vsujemo kuhane testenine. Premešamo in preverimo ali je potrebno še dodatno začiniti. Da se bo vaša omaka lepo zgostila in oprijela testenin v omako dodamo še žlico vode, v kateri smo kuhali testenine. Postrežemo takoj.

sladke-petke.si