Torta iz pistacij in malin

Torta iz pistacij in malin združuje dva meni najljubša okusa. Torta je bila na moji listi sladic že lep čas in ko so jo v anketi izglasovali tudi moji sledilci na Instagramu, je bil čas da se je lotim.

Torta je sestavljena iz mehkega biskvita, kreme iz pistacijevega namaza in kreme iz malin. Okrasila sem jo s svežimi malinami, saj je bila po izgledu tako popolna, da neke načičkane dekoracije ni potrebovala. Pri pripravi pistacijeve kreme sem uporabila namaz Lucky Luka Choco. Najdete ga TUKAJ.

Ker ima omenjeni namaz velik delež pistacij, je bila krema res odličnega okusa. Namaz iz pistacije in bele čokolade je primeren tudi kot nadev za piškote, pite ali katerokoli drugo sladico. Sama sem si v glavi že zamislila idejo za novo sladico, ki upam da tudi pride kmalu na blog. 🙂

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Sestavine:

  • 2 jajci
  • 70g sladkorja
  • 60g moke
  • 2 žlici rastlinskega olja

Priprava:

Pečico segrejemo na 170°C. Jajca in sladkor skupaj z električnim mešalnikom stepamo dobrih deset minut, da se masa podvoji. Z lopatico primešamo presejano moko in dodamo olje. Maso prelijemo v namaščen in s peki papirjem obložen pekač premera 20cm. Pečemo dvajset minut. Ko je biskvit pečen počakamo, da se na mreži ohladi.

Maskarpone krema:

  • 250g maskarpone sira
  • 1 žlica sladkorja v prahu
  • 100-120g namaza Lucky pistacija
  • 3 lističe želatine
  • 200g sladke smetane

Priprava pistacijeve kreme:

V posodo dodamo maskarpone, pistacijev namaz in sladkor. Količino sladkorja prilagodite vašim željam oz. glede na namaz, ki ga boste pri pripravi torte uporabili. Mojemu namazu je dodana bela čokolada, zato je ena žlica sladkorja zadoščala.

Želatino pripravimo v skladu z navodili na vrečki. Lističe želatine namakamo v mrzli vodi deset minut. Nato jih ožamemo in v kozici razpustimo oz. razstopimo v mikrovalovni pečici. Stopljeni želatini primešamo dve žlici kreme. Želatino z električnim mešalnikom vmešamo v pistacijevo kremo. Na koncu primešamo čvrsto stepeno sladko smetano.

Na tortni podstavek položimo ohlajen biskvit. Po želji ga navlažimo s toplim mlekom. Okrog biskvita damo tortni obroč, vendar ga ne stisnemo k biskvitu kot ponavadi, saj želimo, da je biskvit skrit v notranjost torte (cca. 1 cm od biskvita naj bo obroč). Pistacijevo kremo prelijemo preko torte (ali jo z brizgalno vrečko nabrizgamo po robu okoli biskvita, da se izognemo morebitnim luknjam) in s podstavkom rahlo udarimo ob pult, da uničimo mehurčke v kremi ter poravnamo vrh z lopatico.

Shranimo v hladilnik za dobro uro, da se krema strdi. Nato se lotimo priprave malinine kreme.

Malina:

  • 250g zamrznjenih malin
  • 250g maskarpone sira
  • 50 sladkorja v prahu
  • 5 lističev želatine
  • 200g smetane

Priprava:

Lističe želatine namakamo v mrzli vodi deset minut. V kozico stresemo maline in dodamo žlico sladkorja. Pristavimo na štedilnik in počakamo,  da se maline razpustijo. Nato dodamo ožete lističe želatine.

V posodo električnega mešalnika dodamo maskarpone sir in sladkor v prahu. Mešamo ter počasi dodajamo maline. Na koncu vmešamo še stepeno sladko smetano. Malinino kremo prelijemo preko pistacijeve kreme in poravnamo vrh, shranimo v hladilnik za par ur ali še bolje čez noč.

Torto vzamemo iz hladilnika in jo na pultu pustimo deset minut. Ko se bo nekoliko segrela, bo lažje odstraniti obod. Ker pri pripravi nisem uporabila acetatne folije (vi jo uporabite v kolikor želite), grem najprej z nožem naokrog torte, da se krema loči od oboda. Obod odstranimo in torto okrasimo s svežimi malinami.

Moram priznati, da ste bralci izglasovali odlično torto. Imate dober okus.😉

sladke-petke.si