Torta s karameliziranimi jabolki in moštom

Jabolčne sladice so sinonim jesenskih dni. V misli, ob besedi jesen se mi prikrade jesenski sok, ki sliši na ime Mošt. Že lansko jesen sem na trgovskih policah zasledila Mošt Jeruzalema Ormož. Ni bilo priložnosti, da ga bi poskusila, zato sem ga imela na TO DO listi za letošnjo jesen.

In ob iskanju sestavin za jabolčno torto mi je padel v oči in tako je nastala tota s karameliziranimi jabolki in vinskim moštom. Skrbelo me je, da se bo zaradi temperature pri peki, okus mošta izgubil, ampak je ostal v izredno prijetni svežini.

Pečico segrejemo na 180 stopinj, tortni pekač premera 20cm namastimo in obložimo s peki papirjem.

Sestavine za nadev:

  • 3 jabolka
  • 15g masla
  • 1 žlica sladkorja
  • ščepec cimeta
  • 60ml mošta

 

Postopek priprave jabolk:

Jabolka operemo, olupimo, odstranimo peške in narežemo na manjše koščke. Kozico pristavimo na štedilnik, dodamo maslo, jabolka, sladkor in ščepec cimeta. Kuhamo dobrih pet minut nato dodamo mošt in kuhamo na zmerni temperaturi deset minut, da tekočina malce povre. Odstavimo in počakamo, da se jabolka nekoliko ohladijo.

Sestavine:

  • 60g masla
  • 130g sladkorja
  • 1 jajce
  • 150g moke
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • 80ml vinskega mošta
  • 1 žlica vanilijeve arome
  • 1/2 žličke cimeta

 

Postopek prirave biskvita:

Z električnim mešalnikom zmešamo sladkor, maslo, vanilijevo aromo, cimet in jajce. Mešamo dokler ne dobimo blede maslene kreme. V drugi posodi zmešamo in presejemo moko ter pecilni prašek.

Masleni kremi po korakih primešamo presejano moko in mošt. V kolikor ne želite uporabiti mošta ga lahko nadomestite z mlekom.

Maso razporedimo po tortnem pekaču. Na vrh polagamo karamelizirana jabolka. Pečemo 45 minut, preden vzamete torto iz pekača obvezno naredite preiskus z zobotrebcem, da preverite da je sredina zares pečena.

Po desetih minutah odstranimo tortni obroč in torto ohladimo.

Pred serviranjem torto potresemo z mešanico sladkorja v prahu in cimeta. Pa dober tek in na zdravje.

 

 

sladke-petke.si