Torta z limonino in maskarpone kremo

Zraven čokolade je limona sestavina, s katero naravnost obožujem ustvarjati sladice. Pride prav pri pripravi sladkih in slanih jedi, zato jo imam vedno pri roki. Tokrat sem se odločila, da pripravim izboljšano verzijo limonine torte z maskarpone kremo. Prvotni in eden izmed bolj branih receptov najdete na Sladkih Petkah.

Najprej se lotite priprave limonine kreme oz. t.i. lemon curd. Recept kako doma narediti limonino kremo najdete na moji strani. 

Lahko jo kupite v trgovini, ampak boste pri doma narejeni točno vedeli kaj ste dali vanjo, priprava ni zahtevna in uporabite jo lahko tudi v kateri drugi sladici. Priporočam Magdalenice z limonino kremo.

Sestavine za biskvit:

  • 100 g moke
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • 4 jajca
  • 110 g sladkorja
  • 75 g masla, stopljenega ter ohlajenega

Postopek priprave biskvita:

Pečico segrejemo na 180 stopinj.

Maslo stopimo in počakamo, da se ohladi. Moko s pecilnim praškom trikrat presejemo.

Jajca in sladkor skupaj z električnim mešalnikom mešamo dobrih deset minut, da se masa podvoji. Potem s kovinsko žlico primešamo presejano moko s pecilnim praškom. Mešamo zelo rahlo. Na koncu primešamo ohlajeno stopljeno maslo.

Maso prelijemo v namaščen pekač premera 18 cm. V kolikor pečete v večjem pekaču, predlagam, da v tem primeru količine podvojite, da bo torta dobila svojo višino.  Sama raje uporabljam manjšega, saj so mi višje in manjše torte bolj všeč.

Pečemo 20 minut, da dobi torta lepo zlatorjavo barvo. Ko je torta pečena počakamo, da se ohladi, nato odstranimo tortni obod in jo prerežemo trikrat.

Sestavine za nadev:

  • 200g sladke smetane
  • 180g maskarponeja
  • 50g sladkorja v prahu
  • 1-2 čajni žlički limonine lupinice
  • limonina krema (t.i.lemon curd)

Postopek priprave:

Sladko smetano z električnim mešalnikom čvrsto stepemo. V drugi posodi zmešamo sladkor v prahu, maskarpone in limonino lupinico. 

Maskarpone kremi postopoma dodajamo stepeno sladko smetano. Ko je maskarpone krema in limonina krema pripravljena, torta ohlajena, se lahko lotimo sestavljanja torte.

Na tortni podstavek položimo prvi biskvit. Ovijemo ga v acetatno folijo in obdamo s tortnim obročem.

Biskvit namažemo s tretjino maskarpone kreme, s pomočjo lopatice jo razporedimo po celotni površini biskvita.

Na maskarpone kremo damo 4-5 žličk limonine kreme in razmažemo po maskarpone kremi. Količino limonine kreme prilagodite vašemu okusu.

Na kremo položimo drug biskvit in vajo ponovimo – maskarpone in limonina krema. Zaključimo s tretjim biskvitom in preostankom maskarpone kreme. Vrh torte sem okrasila z marmoriranim vzorcem iz limonine kreme (naredimo s pomočjo lesene palčke).

Torto shranimo čez noč v hladilnik, saj se tako sestavine odlično povežejo skupaj in olajšajo rezanje.

 

 

sladke-petke.si