Toskanska juha Ribollita

Januarske objave odpiram z juho, ki je v zadnjih treh mesecih na najinem meniju vsaj 1x na mesec. Gre za toskansko juho po imenu ribollita, v kateri se najde bel fižol, ohrovt in kruh. Vsi tisti ki me spremljate, veste da nisem pristaš metanja hrane v smeti in da poskušam v jedilnik vključiti jedi, pri katerih uporabimo le-te sestavine. Najbolj pogosto je metanje starega kruha v smeti, še posebej po praznikih.

Na mojem blogu najdete kar nekaj receptov, pri katerih lahko porabimo star kruh. Kot je na primer skutni narastek (RECEPT) ali mafini iz kruha in malin (RECEPT).

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Sestavine:

  • 150g belega fižola
  • 1 čebula
  • 2 korenčka
  • 2 stebli zelene
  • 4 stroki česna
  • 1 konzerva pelatov
  • začimbe: sol, poper, čilijevi kosmiči, origano, timijan, lovorov list
  • 3 listi kodrolistnatega ohrovta
  • kruh in parmezan

Priprava:

Fižol dan pred pripravo namočimo v mrzlo vodo. Prvi način priprave ribollite je, da fižol predhodno skuhamo v osoljeni vodi. Drug način, na katerem temelji tudi ta recept je, da ga skuhamo skupaj z ostalimi sestavinami. Meni je ta 100% boljši, saj se vse sestavine bolj prepojijo z okusi.

V večjo kozico dodamo olivno olje. Vanjo stresemo nasekljano čebulo, korenček in zeleno ter na zmerni temperaturi pražimo deset minut. Dodamo česen ter čilijeve kosmiče in pražimo minuto. Nato dodamo paradižnike in preostale začimbe. Kuhamo par minut. V juho stresemo odcejen in pod mrzlo vodo opran fižol in dolijemo toliko vode, da so vse sestavine pokrite. Povečamo temperaturo, da zavre nato zmanjšamo in pokrito kuhamo dokler se fižol ne skuha. Po potrebi zalijemo z dodatno vodo. Zadnjih 15 minut kuhanja v lonec stresemo nasekljan kodrolistnati ohrovt.

Ko je juha kuhana jo poskusimo in po potrebi dodatno začinimo. Star narezan ali natrgan kruh pred postrežbo vmešamo v juho ali na dno krožnika položimo kos kruha in čez prelijemo juho. Po želji lahko naribamo še parmezan.

sladke-petke.si