Toskanska mineštra

V teh dnevih sem veliko razmišljala o hrani, ki se znajde v smetnjakih. Žalostna sem, ko vidim odpadno hrano. In ob tem se vprašam ali je razlog odpadne hrane neorganiziranost pri nakupovanju in organiziranju shrambe, ali pomanjkanje inspiracije kako hrano pred rokom porabiti.

Sama živim po načelu, da poskušam večino stvari pripraviti doma (ne kupujem nobenih instant zadev) in da večino hrane uporabim tako ali drugače, brez da pristane v smetnjaku. Meni osebno povzroča največ težav zelenjava, ki jo vedno, ampak res vedno, kupim preveč. Pa še mama doma nima nobenega občutka za količine, ko me ob obiskih dodobra založi.

In ob pogledu hladilnika v soboto sem vedela, da je potrebna akcija. Tako je nastala Ribollita.

Ribollita je tradicionalna in znana toskanska juha, ki v prevodu pomeni prevreta. V preteklosti je veljala za hrano revežev, saj so jo pripravljali iz ostankov kruha in zelenjave. Ob kuhanju te juhe boste porabili zelenjavo in star kruh. Big like. 😍

V tradicionalni juhi se uporabi fižol, sama sem le-tega izpustila in Ribollito skuhala le iz zelenjave, ki sem jo imela v hladilniku.

Sestavine za juho:

  • zelenjava: bučke, čebule, zelena, korenček, listnati ohrovt
  • paradižnikova omaka
  • jušna osnova
  • začimbe: sol, poper, peteršilj
  • star kruh

Čebulo olupimo, zeleno in korenje pa očistimo in operemo. Zelenjavo grobo sesekljamo. Česen olupimo in stremo z nožem. Ohrovt očistimo, operemo, z listov izrežemo trda stebla, preostanek listov pa narežemo na trakove. Bučke narežemo na poljubne kose.

Na olivnem olju prepražimo čebulo, korenček in zeleno. Dodamo česen in vse skupaj dušimo pet minut. Dodamo bučke in trakove ohrovta in ponovno dušimo pet minut.

V lonec dodamo paradižnik in jušno osnovo (pol/pol). Dobro premešamo, povišamo temperaturo in pustimo, da tekočina zavre. Znižamo temperaturo in ob rahlem vrenju kuhamo dobre pol ure, da se zelenjava zmehča. Začinimo s poprom in soljo.

Kako juho postrežemo? V kroznik damo natrgan star kruh in gor juho. Pa dober tek in čim manj odpadne hrane. Kmalu več receptov na temo kako uporabiti hrano, ki se nam valja po hladilniku.

 

sladke-petke.si