Tres leches

Prvič sem tres leches jedla pred leti v obmorskem mestu v Črni Gori, ob meji z Albanijo. Sočnost kolača me je prevzela in iskreno ne vem zakaj sem čakala tako dolgo, da ga pripravim doma. Vem pa da ga bom sedaj pripravila večkrat, saj so bili pokuševalci v službi nad kolačem navdušeni. Je pa res, da je piko na i dal namaz Dulce de leche Ane Roš, katerega najdete v Tušovih trgovinah ali drogerijah.

Prvotno ta kolač izvira iz Latinske Amerike, ampak kot vidite iz moje izkušnje ga poznajo tudi druge države.

Za tiste, ki te sladice ne poznate, gre za sočno karamelno sladico. Gre za biskvit, ki ga namočimo s tremi vrstami mleka, v mojem primeru s kravjim mlekom, sladko smetano in kondenziranim mlekom.

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Sestavine:

  • 6 jajc
  • 100g sladkorja + 1 žlička za sneg
  • 1 vanilin sladkor
  • 50g mleka
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • ščepec soli
  • 200g moke

Priprava biskvita:

Pečico segrejemo na 180°C. Pravokotni pekač dimenzij 20x30cm premažemo z maslom in potresemo z moko. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake z eno žlico sladkorja stepemo v trd sneg.

Rumenjake in sladkor (navadni in vanilin) stepemo z električnim mešalnikom. Vmešamo mleko. Z lopatko primešamo suhe sestavine, sol in presejano moko s pecilnim praškom. Po tretjinah rumenjakovi masi primešamo beljake. Pri vmešavanju poskušamo ohraniti čim več zračnosti.

Maso prelijemo v pekač in jo z lopatko porazdelimo po pekaču. V segreti pečici pečemo 0d 20 d0 25 minut. Pečenega v celoti prepikamo z vilico, le tako se bo biskvit prepojil z mešanico mleka.

Za preliv:

  • 500ml mleka
  • 200ml sladke smetane
  • 410g kondenziranega mleka (konzerva)
  • Ana Roš preliv Dulce de leche

Priprava:

V vrču zmešamo navadno mleko, sladko smetano in kondenzirano mleko. Mešanice mleka ni potrebno sladkati, saj bo namaz Dulce de leche dodal dovolj sladkosti.

Mlečno mešanico prelijemo preko biskvita. Počakamo, da se nekoliko ohladi in shranimo za par ur v hladinik. Pred postrežbo čez biskvit premažemo preliv dulce de leche. To lahko naredimo tudi preden sladico shranimo v hladilnik, ampak bo v tem primeru biskvit vase posrkal nekaj namaza. Narežemo na kose in postrežemo s kavo ali čajem.

sladke-petke.si