Tribarvna torta

V zadnjih mesecih si vedno naredim plan kaj bom pripravila za blog, nakupim pravočasno sestavine, si v glavi zamislim kako bo potekalo fotografiranje. No… vedno ne gre vse po planu in si med ustvarjanjem premislim in grem po popolnoma drugi poti. V kuhinjo sem šla z idejo narediti sladico z okusom tiramisuja, in nastala je tale tribarvna torta. 🙂 Kako? Ne vem. 🤓

Sestavine za biskvit:

  • 100g moke
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • 4 jajca
  • 110g sladkorja
  • 75g masla, stopljenega ter ohlajenega

 

Postopek priprave biskvita:

Pečico segrejemo na 180 stopinj.

Maslo stopimo in počakamo, da se ohladi. Moko s pecilnim praškom trikrat presejemo.

Jajca in sladkor skupaj z električnim mešalnikom mešamo dobrih deset minut, da se masa podvoji. Potem s kovinsko žlico primešamo presejano moko s pecilnim praškom. Mešamo zelo rahlo. Na koncu primešamo ohlajeno stopljeno maslo.

Maso prelijemo v namaščen pekač premera 18 cm. Pečemo 25 minut, da dobi torta lepo zlatorjavo barvo. Ko je torta pečena počakamo, da se ohladi, nato odstranimo tortni obod in jo prerežemo trikrat.

Postopek priprave malininega pireja:

Zamrznjene maline (250g) in sladkor (3-4 žlice) damo v ponev ter jo pristavimo na štedilnik. V tem času večkrat premešamo in pustimo tako dolgo na štedilniku, da se maline razpustijo in nastane nekakšna malinina marmelada. Na koncu primešamo po želji še vanilijevo aromo. Če želite imeti gladek pire potem obvezno spustite maline skozi cedilo.

Sestavine za čokoladno kremo:

  • 200g maskarpone sira
  • 100g temne čokolade (vsaj70%)
  • 50g sladkorja v prahu

 

Postopek priprave kreme:

Temno čokolado stopimo ali nad vodno kopeljo ali v mikrovalni pečici. Počakamo, da se malce ohladi. Maskarpone in sladkor v prahu z električnim mešalnikom zmešamo. Kremi dodamo stopljeno čokolado in zmešamo toliko, da se sestavine lepo pomešajo.

Lotimo se sestavljanja torte. Na tortni podstavek položimo prvi biskvit. Biskvit namažemo s polovico malininega pireja, s pomočjo lopatice jo razporedimo po celotni površini biskvita. Na malinin pire nabrizgamo čokoladno kremo in jo s pomočjo lopatice pogladimo. Če bo krema šla čez biskvit nič narobe, saj bomo torto v celoti oblekli s čokoladno kremo. Na kremo položimo drug biskvit in vajo ponovimo – malinin pire in čokoladna krema. Zaključimo s tretjim biskvitom in s čokoladno kremo prekrijemo vrh in robove torte. Pri glajenju kreme po vrhu in robovih sem si pomagala z lopatko in plastično “deščico”, katere so namenjene okraševanju tort.

Torto shranimo za par ur, oziroma še bolje čez noč v hladilnik. Pred serviranjem potrosimo s kakavom.

 

sladke-petke.si