Jogurtova torta

Najbolj tradicionalna turška torta.  V Turčiji jo po peki prelijejo s sladkornim sirupom in postrežejo s kajmakom. Probala original in je odlična. Tako, da v kolikor se boste mudili v Turčiji, si dajte pokušanje na TO DO listo.

Sama sem vrh torte premazala z maskarpone kremo in svežim sadjem. Njam, njam. 😍

Sestavine za torto:

  • 50g masla sobne temperature
  • 230g sladkorja
  • lupinica ene limone
  • 5 jajc
  • 250g jogurta (navadni ali grški jogurt)
  • 330g moke
  • 2 čajni žlički pecilnega praška
  • ščepec soli
  • 1/2 čajne žličke sode bikarbone

 

Pečico segrejemo na 160 stopinj. Tortni pekač premera 23cm namastimo in obložimo s peki papirjem. Uporabite lahko tudi kakšen večji, manjši pekač, ampak ustrezno prilagodite čas peke.

Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Z električnim mešalnikom zmešamo sladkor, maslo in limonino lupinico. Mešamo toliko časa, da se sestavine združijo in dobimo masleno kremo.  Nato masi dodamo rumenjake, enega za drugim in primešamo jogurt. Beljake stepemo v trd sneg.

V drugi posodimo zmešamo in presejemo suhe sestavine – moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol. Primešamo jih masleni kremi.

Beljake s pomočjo lopatice zelo rahlo vmešamo v maso. Vlijemo v pekač in pečemo 50-55 minut. Preden pecivo vzamemo iz pečice z zobotrebcem preverimo ali je pečeno.

Počakamo pet minut in torto vzamemo iz tortnega modela. V času, ko se torta hladi pripravimo kremo. Združimo 250g maskarponeja, 50g rikote ali skute in 4 žlice sladkorja v prahu.

Ko se ohladi, vrh torte premažemo z maskarpone kremo in okrasimo s svežimi jagodami.

 

sladke-petke.si