Valentinova jagodna torta

To reče, hitreje sta se zasukála,
in dalje in dalje od pôda spustila,
na bregu Ljubljance se trikrat zavila,
plesáje v valove šumeče planila.
Vrtinec so vidli čolnarji dereč;
al Uršike videl nobeden ni več.

Ljubezen je kot poezija. In ljubezen gre skozi želodec. Moj Valentinov meni je sestavljen iz osvežilnega koktajla iz kozic, zorjenega zrezka s sladkim krompirjem na dva načina in češnjevimi paradižniki ter nadvse okusno jagodno torto.

In dajmo tokrat zadevo malce obrnit… Na mojem meniju je prva na vrsti sladica in ne predjed. 🙂 Recept za delicious, osvežilno jagodno torto. Priprava ni pretirano zapletena, meni je uspela in nisem neki profi v tortnem svetu. 🙂 Grški jogurt ter mehek biskvit je bistvo te torte, zraven svežih jagod.

Sestavine za tortno podlago:

  • 100g moke,
  • 1/2 žličke pecilnega praška,
  • 4 jajca,
  • 110g sladkorja,
  • 75g masla, stopljenega ter ohlajenega.

 

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Maslo stopimo ter počakamo, da se ohladi. Moko skupaj s pecilnim praškom trikrat presejemo.

Jajca ter sladkor skupaj z električnim mešalnikom stepamo dobrih deset do petnajst minut, da se masa podvoji. S kovinsko žlico primešamo moko in na koncu stopljeno maslo. Maso prelijemo v namaščen pekač premera 24cm.

Pečemo dobrih 20 minut. Ko je torta pečena počakamo, da se ohladi, šele nato odstranimo tortni obroč.

Sestavine za kremo:

  • 600g grškega jogurta,
  • 250g maskarpone,
  • 5 lističev želatine,
  • 100g sladkorja v prahu.

 

V posodo dodamo maskarpone ter sladkor v prahu. Dobro premešamo, da dobimo enotno zmes šele nato dodamo grški jogurt.

Želatino pripravimo v skladu z navodili na vrečki. Lističe želatine namakamo v mrzli vodi dobrih deset minut. Nato jih ožamemo in v kozici razpustimo. Podite pozorni, da je temperatura res nizka, saj ne sme priti do vrenja. Stopljeno želatino primešamo jogurtovi kremi.

Sestavine za žele:

  • 500g svežih jagod,
  • 4 lističi želatine,
  • 1 žliča sladkorja v prahu.

 

Jagode operemo ter odstranimo zelene dele. Skupaj s sladkorjem v prahu jih v blenderju zmiksamo. Želatino pripravimo po navodilih (glej zgoraj, enaka priprava). Želatino primešamo zmiksanim jagodam.

Za okrasitev:

  • sveže jagode (cca. 250g za notranjost torte ter 3-4 jagode za vrh),
  • stopljena bela čokolada.

 

Lotimo se sestavljanja, da bom čim prej nared. 🙂

Na tortni podstavek položimo biskvit. Namočila ga nisem, saj v kolikor boste biskvit pripravili po navodilih bo zelo žmohtna struktura. V kolikor se odločite in ga namočite, priporočam jagodni sok ali jagodno marmelado, kateri primešajte malce vode.

Biskvit ovijemo v acetatno folijo ter jo obdamo s tortnim obročem. Na biskvit je sedaj potrebno pokončno položiti sveže jagode, katere smo predhodno oprali ter odstranili zelene dele.

Na jagode s pomočjo žlice nanesemo jogurtovo kremo. Z žlico si pomagamo, da se nam jagode ne bi prevrnile. Torto postavimo v hladilnik za uro do dve, preden nanjo polijemo jagodni žele. Torto postavimo v hladilnik za par ur, da se žele strdi.

Upam, da vas bo kdo na Valentinovo presenetil s kosom odlične torte ali s kakšno drugo vašo najljubšo jedjo, ljubezen gre skozi želodec ne pozabite. 🙂

Lep pozdrav, Sladka Klavdija

sladke-petke.si