Vanilijeva sirova torta by Jamie Oliver

Drage bralke in bralci, čas je, da objavimo recept za sladico narejeno po receptu mojega najljubšega kuharja, Jamie Oliverja. Včeraj sem zvečer gledala novo oddajo Super food in bila spet popolnoma navdušena nad jedmi, barvami in verjetno bi bila tudi nad okusi. Ponovno se mi je v glavo prikradel škratek, ki me nagovarja k nakupu še kakšne njegove knjige. 🙂

Naloga oziroma izziv, da ta mesec pripravim čim več jedi po receptu Jamieja mi gre zaenkrat odlično od rok, sem kar precej ponosna nase, da sem končno začela aktivno kuhati iz kuharskih knjig, ki jih imam. Naslednji recept je za vanilijevo sirovo torto, ki bo kakšno spomladansko kosilo postavila na višji nivo. Priprava sladic na podlagi njegovih receptov je meni odlična, saj ne uporablja nobenih zapletenih sestavin niti tehnik.

Vanilijeva sirova torta

Vanilijeva sirova torta

Sestavine:

  • 150 g masla
  • 200 g maslenih kekosv
  • 100 g ovsenih kosmičov
  • 1 vanilin strok ali žlička vanilijeve esence
  • 300 g kremnega sirčka
  • 300 g pasirane skute
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 1 limona
  • lupina ene pomaranče
  • 300 ml sladke smetaneza stepanje

 

Za preliv:

  • 100 g sladkorja v prahu
  • 500 g malin ali jagod, češenj, borovnic 

 

Najprej si pripravimo tortni model s snemljivim obodom, premera 23 cm. Model premažemo s kosom masla. Kekse zavijemo v krpo in z valjarjem tako dolgo točemo po njih, da bodo fino zdrobljeni. Na štedilnik pristavimo ponev, v katero stresemo ovsene kosmiče in pražimo dokler ne potemnijo. Dodamo na manjše kose narezano maslo in drobtine keksov. S kuhalnico počasi mešamo, da se vse sestavine dobro povežejo, prestavimo jih v namaščen model. Maso s prsti nežno pritisnemo ob dno modela, jo enakomerno razporedimo po dnu in poravnamo. Postavimo v hladilnik za dobro uro.

V skledo dodamo sir, skuto, sredico vanilin stroka oziroma esence, sladkor v prahu, nastrgano lupinico ene limone in pomaranče ter limonin sok. Vse zelo dobro premešamo, da je masa gladka. V drugi posodo čvrsto stepemo sladko smetano, najprej dodamo polovico smetane v pripravljeno maso ter potem še drugo polovico. Ko je vse zmešano maso naložimo na kekse ter poravnamo z lopatko. Sirovo torto postavimo v hladilnik za eno uro.

Za preliv sem jaz uporabila jagode, katere sem enostavno spasirala ter dodala cca. 50 g sladkorja v prahu, saj so bile jagode zelo sladke in okusne. Dodala sem tudi mičkeno ruma, kar je preliv še dodatno poživilo. 🙂

Preliva nisem v celoti prelila čez sirovo torto, ampak samo kose torte pred postrežbo, predvsem ker nisem želela, da nadev pretirano vpije preliv. V kolikor boste torto v celoti postregli potem svetujem, da preliv v celoti prelijete čez sirovo torto.

Okus je božanski, saj se prepletajo okusi limone, pomaranče in vanilije, samo najboljše stvari. 🙂

XOXO Sladke Petke, Klavdija

sladke-petke.si