Vanilijevi kozarčki

Mini kozarčki z biskvitom, vanilijevo kremo in sadjem. Kombinacij preprostih sadnih kozarčkov je nešteto, kremo lahko nadomestimo s stepeno smetano (v kolikor smo v časovni stiski oz. ne želimo umazati preveč posode😄), vanilijevim pudingom in namesto jagod uporabimo vaše najljubšo sadje oz. kremo prelijemo s sadnim pirejem ali marmelado.

Sestavine za biskvit:

  • 20g moke
  • 2 jajci
  • 60g sladkorja

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Manjši pravokotni pekač namastimo in obložimo s peki papirjem. Glede na to, da bomo pečen biskvit natrgali ni pomembno v kakšnem pekaču bo spečen. Z električnim mešalnikom stepemo rumenjake in 40g sladkorja. Mešamo dokler zmes ne bo lahka in puhasta. Beljake s preostankom sladkorja stepemo v čvrst sneg. Z lopatico beljakom primešamo rumenjake in moko.

Maso prelijemo v pekač in pečemo deset minut. Biskvit preložimo na mrežo, da se ohladi. V vmesnem času pripravimo vanilijevo kremo.

Za vanilijevo kremo potrebujemo:

  • 1 vanilijev strok
  • 250ml sladke smetane
  • 250ml mleka
  • 50g sladkorja
  • 1 žlica gustina ali moke
  • 4 rumenjake

Mleko in smetano vlijemo v kozico in pristavimo na štedilnik. Segrejemo, vendar moramo paziti, da ne zavre. Rumenjake, sladkor in gustin dobro zmešamo, masa mora biti gladka, saj boste drugače dobiti grudičasto kremo. Mleko in smetano odstavimo iz štedilnika in vanju vlijemo jajčno zmes. Konstantno mešamo z metlico, da se jajčna zmes in mleko spojita. Pristavimo nazaj na štedilnik in ob nenehnem mešanju kuhamo še 3-4 minute. Dobiti moramo pudingu podobno zmes.

Kremo pokrijemo s plastično folijo, da preprečimo nastanek skorje in hladimo dobro uro. Ko je krema ohlajena se lotimo sestavljanja naših kozarčkov. Spodnji del kozarčka prekrijemo z natrganim biskvitom, prelijemo preko vanilijevo kremo in okrasimo s smetano in svežim sadjem.

Nasvet: v kolikor doma nimate majhnih kozarčkov sladico pripravite v stekleni posodi.

 

sladke-petke.si