Zdrava borovničeva tortica

V mesecu novembru bom na blogu delila recepte za predjedi, zajtrke, glavne jedi, saj ne želim, da se vse vrti okrog sladic. 🙂 Enako kot je peka vznemirljiva, ima tudi kuhanje in ustvarjanje novih kombinacij poseben žar.

Ne skrbite, ob koncu novembra in v začetku decembra bom vsekakor objavila kakšen recept za piškote, drobno pecivo, da vam olajšam decembrsko peko s kakšnim predlogom. 🙂

Serijo objavljenih sladic zaključujem z malce bolj zdravo tortico z borovnicami. Tu pa tam je potrebno speči kakšno, ki si jo lahko privošči kdo, ki se izogiba sladkemu ter pazi kaj vtakne v svoja usta. 🙂

Sama nisem vešča peke zdravih sladic, ne poznam vseh trikov oziroma s čim lahko nadomestim najbolj škodljive sestavine kot so sladkor, moka. Se pa tu pa tam potrudim in pobrskam po internetu in drugih medijih ter poiščem kakšen kvaliteten recept, ki vem, da bo všeč tudi mojim bralcem in bralkam. In seveda kar je nabolj pomembno, da je priprava čim bolj enostavna.

Spodnji recept sem zasledila v reviji in moram priznati, da je glede na majhno količino sestavin torta izpadla okusna. Vsekakor jo bom še pripravila. 🙂

 

Sestavine za biskvit:

5 jajc

60 g sukrina (uporabite lahko navadni sladkorja)

60 g kakava

50 g mandljeve moke

Jajca ter sladkor dobro stepemo (stepamo kakšnih deset minut, da se masa podvoji). Primešamo kakav te mandljevo moko.

Tortni model premera 17cm namastimo ter obložimo s peki papirjem.

Biskvit pečemo 20-25 minut na 170 stopinjah.

Ko je biskvit pečem počakamo pet minut, šele nato ga vzamemo iz pekača ter počakamo, da se ohladi.

Sestavine za kremo:

500 g maskarpone

500 g sladke smetane

sok ter lupinica ene limone

paket svežih borovnic (uporabite lahko kakšno drugo sadje)

Sladko smetano stepemo.

Smetano primešamo maskarponeju. Na koncu primešamo še sok limone, lupinico ter sveže borovnice.

Jaz v samo kremo nisem dodala sladkorja, zato predlagam, da pred sestavljanjem torte kremo poskusite. V kolikor se vam zdi, da manjka sladkor predlagam, da dodate 1-2 žlici sladkorja v prahu.

Biskvit položimo na krožnik, ga obložimo s tortnim obročem in se lotimo sestavljanja torte.

Kremo polijemo po biskvitu ter vrh kreme s pomočjo lopatice čim bolj poravnamo.

Torto par ur ali čez noč pustimo v hladilniku. Biskvit je namreč zelo krhek in je samo rezanje torte, če ni dovolj ohlajena težko.

Pred serviranjem nežno odstranimo tortni obroč ter torto okrasimo z mletimi mandlji.

Namesto borovnic lahko uporabite maline ali katero vam ljubo sadje. Sadje lahko po potrebi tudi izpustite, vendar bo tortica precej pusta.

 

sladke-petke.si

Število Komentarjev: 0

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja