Zdrava tortica

Z vami tokrat delim preprost in enostaven recept za čokoladno torto. Priprava je zelo hitra ter enostavna. Večino sestavin za čokoladno torto imamo vedno v shrambi oziroma hladilniku. S tortnim dnom sem se jaz malce poigrala, saj sem poskušala pripraviti bolj “zdravo” različico, predvsem da jo lahko jedo tudi tisti, ki malce pazijo koliko sladkorja zaužijejo (beri:Rok) :).

Piškote sem pri prvi pripravi zamenjala z ovsenimi kosmiči ter drugič z makadamijo. Precej časa sem porabila, da mi je uspelo makadamijo zrezati na manjše koščke, mogoče bi bilo bolj pametno, da bi jih poskušala zdrobiti na kakšen drug način. Tortno dno z ovsenimi kosmiči je bilo meni top, z makadamijo malce manj, če sem iskrena.

Sestavine za original verzijo:

    • 150 g piškotov (ovsenih kosmičev, makadamija..)
    • 75 g masla
    • 400 ml sladke smetane
    • 300 g temne čokolade
    • kakav v prahu ter sladka smetana

 

Dno tortnega modela obložite s peki papirjem. Piškote zdrobite, maslo stopite. Piškotne drobtine zmešajte z maslom ter z mešanico obložite tortni model. Jaz sem uporabila tortni model premer 23cm.

Za dobrih 30 minut postavite v hladilnik.

Smetano segrejte na nizki temperaturi, nikakor vam ne sme zavreti. Čokolado nalomite na koščke. Smetano odstavite iz štedilnika ter vmešajte čokolado, mešajte tako dolgo, da nastane gladka zmes brez grudic. Čokolado prelijte po piškotnem dnu ter postavite v hladilnik za najmanj dve uri. Pred serviranjem potrosite s kakavom v prahu ter okrasite s stepeno sladko smetano.

Če bi želeli čokoladno torto obogatiti, bi predlagala, da preden na dno prelijemo čokoladno mešanico dodamo plast na kolobarje narezanih banan. Mogoče drugič poskusim. 🙂

 

dscf4122

dscf4137

dscf4147

Lep sladek pozdrav

Klavdija

 

sladke-petke.si