Zelenjavne tortilje

Dva dneva na teden se odrečem mesu in prav presenečena sem koliko dobrih jedi se lahko pripravi iz zelenjave. Zelenjavne tortilje so nastale spontano, pa še veliko zelenjave sem porabila. Nad končnim izdelkom popolnoma navdušena, meso mi niti malo ne manjka. Priprava jedi vam bo vzela uro časa, največ vzame samo rezanje zelenjave :). Ostanke shranimo v hladilnik in jim pojemo drug dan za malico. V hladilniku jih lahko hranimo dva dni, brez skrbi.

Sestavine za tortilje (za 6 -8 tortilj):

  • 1 rdeča čebula
  • 1 rdeča paprika
  • 1 rumena paprika
  • 400g šampinjonov
  • 1 zelena bučka
  • manjša pločevinka koruze
  • začimbe: sol, poper, posušena bazilika
  • paket tortilj

Zelenjavo očistimo in narežemo na manjše koščke. Na štedilnik pristavimo kozico, dodamo brizg olivnega olja in prepražimo nasekljano čebulo. Nato dodamo preostalo zelenjavo (bučko, papriko in gobe). Začinimo s soljo, poprom in baziliko. V kolikor smo ljubitelji pekočih jedi lahko dodamo ščepec mletega čilija. Zelenjavo pražimo od 10-15 minut, toliko da se zmehča. Zadnjih par minut dodamo še odcejeno koruzo. Preden sestavimo tortilje nadev poskusimo, po potrebi dodatno začinimo.

Sestavine za premaz:

  • kozarec paradižnikove omake (cca.500g)
  • posušena bazilika in origano
  • kisla smetana
  • nariban sir

Paradižnikov premaz lahko naredimo sami oz. kupimo paradižnikovo salso, ki jo dobimo v vsaki bolje založeini trgovini. V kolikor boste premaz pripravili sami predlagam, da v kozico vlijemo kozarec paradižnikove omake, da se segreje in dodamo začimbe. Sama obožujem italjanske okuse, zato so mojo paradižnikovo omako obogatili posušena bazilika in origano.

Priprava tortilj:

Tortilje je priporočljivo pred nadevanjem nekoliko segreti v mikrovalni pečici, da se zmehčajo in se lažje zavijajo. Na posamezno tortiljo položimo nekaj žlic nadeva (2-3 žlice) in jo zavijemo. Postavljamo jih neposredno v pekač in jih premažemo najprej s kislo smetano nato s paradižnikovo omako ter potrosimo z naribanim sirom.

Položimo v segreto pečico na 180 stopinj in pečemo 20 minut. Postrežemo z jogurtom in čilijevo omako.

sladke-petke.si