Zeljna pita

Vem, da obstajajo ljudje, ki ne marajo zelja. Moje sodelavka Nataša je primer te družbe in verjamem, da ni edina. 🙂 No jaz nikakor ne spadam v to družbo. Obožujem zelje, naj bo v juhi, solati, dušeno.

Ko imaš v življenju sestavino, ki jo obožuješ naredi iz nje čim več. Najdi nove načine uporabe, najdi nove recepte.

Glede na to, da sem sedaj že prava kuharska mojstrica sem se odločila, da pripravim zelje na nov način in ker sem ljubiteljica pit iz pora, čebule, gobic, se mi je porodila misel, da lahko podobno pito pripravim z zeljem.

Pita ima veliko potenciala. 🙂

Kaj bom dodala naslednjič tej piti, da bo popolna – na olju praženo slanino, ki bo dodala kranči element zeljni piti. Pito sva jedla tudi drug dan in bila je še bolj dobra kot prvi dan. 🙂

Sestavine:

večja čebula

olivno olje

500 g zelja

pest pinjol

3 jajca

180 ml kisle smetane

250 g rikote

sol, poper

Najprej zelje narežemo. Odkar sem lastnica Tefalovega kuhinjskega robota takšnih del ne opravljam več sama, ampak jih opravi moj zvesti pomočnik.

Zelje narežem na večje kose in jih vržem v multipraktik.

Čebulo sesekljamo, natančnost ni potrebna. Na štedilnik pristavimo ponev, v katero dodamo brizg olivnega olja ter čebulo. Takoj, ko čebula postekleni ji dodamo zelje, popramo ter solimo.

Vse skupaj dobro premešamo ter pražimo dobre pol ure na zmerni temperaturi.

Večkrat premešamo ter po potrebi dodamo vodo ali jušno osnovo.

Iz hladilnika vzamemo vlečeno testo. Domače priprave vlečenega testa še nisem osvojila, zato ga enostavno nabavim v najbližji trgovini.

Liste vlečenega testa zelo počasi zlagamo, rapozredimo jih v obliki pravokotnika, tako da se njihovi robovi prekrivajo, da bo nadev pokrit v celoti. Tukaj je potrebno biti precej previden, saj se vlečeno testo zelo hitro raztrga. Zložila sem štiri liste testa ter vsakega posebej, preden sem ga prekrila z drugim malce posprejala z olivnim oljem. Lahko seveda uporabite rastlinsko olje.

Liste vlečenega testa prestavimo v okrogli pekač.

Medtem, ko se zelje kuha pripravimo nadev. Rikoto, kislo smetano ter jajca zmešamo. Dodamo pinjole, katere smo predhodno na hitro popekli  ter malce začinimo s soljo ter poprom.

Po približno pol ure, ko se je zelje malce zmehčamo ga odstavimo iz štedilnika. Nadev ter zelje zmešamo skupaj, po potrebi še začinimo ter ga vlijemo na vlečeno testo.

Pito pokrijemo s testom, ki sega čez robove pekača ter premažemo z oljem.

Pečemo 30 minut na 180 stopinjah.

Naj vam tekne. 🙂

 

sladke-petke.si