Žepki iz listnatega testa in jabolk

Jabolčni žepki so enostavna in hitro pripravljena sladica. Najboljše pri pripravi je, da potrebujemo le dve glavni sestavini, jabolka in listnato testo. Že v prejšnjih objavah sem napisala, da je v hladilniku ali zamrzovalniku vedno pametno imeti paket listnatega testa. Iz njega lahko pripravimo tisoč in eno jed, slano ali sladko. Opcij je nešteto in po sobotnem kosilu sem naredila najhitrejše žepke z okusom jabolk. Popoln priboljšek za ob jutranji ali popoldanski kavi.

V kolikor želite iz jabolk pripraviti kakšno drugo sladico, na blogu najdete naslednja predloga:

JABOLČNE REZINE

JABOLČNA TORTA IZ VLEČENEGA TESTA

Sestavine za žepke:

  • 1 paket razvaljanega listnatega testa (275g)
  • 3 srednje velika jabolka
  • 1 žlica sladkorja
  • ščepec cimeta
  • lupinico ene limone
  • drobtine
  • 1 jajce
  • lističi mandljev
  • sladkor v prahu

Priprava žepkov:

Pekač obložimo s peki papirjem in pečico segrejemo na 200°C. Jabolka operemo in naribamo. Dodamo jim sladkor, cimet in naribano lupinico ene limone. V kolikor so vaša jabolk bolj kisla, dodamo kakšno žlico sladkorja več.

Iz hladilnika vzamemo listnato testo in ga položimo na rahlo pomokano površino. Testo narežemo na štiri enake pravokotnike. Te prestavimo na pekač. Robove vsakega premažemo z razžvrkljanim jajcem. Na prvo polovico razporedimo naribana jabolka, katera potresemo s ščepcem drobtin. Drugo polovico testa pa prepognemo preko prve, da prekrijemo jabolka. Robove stisnemo skupaj z vilico, da preprečimo da bi jabolka med peko ušla ven.

Žepke v celoti premažemo z jajcem in potrosimo z mletimi mandlji. Pekač potisnemo v segreto pečico za 20 minut oz. dokler ne dobijo zlato rjave barve. Pred postrežbo potresemo s sladkorjem v prahu.

sladke-petke.si