Zimska kraljica

Fuzija dveh mojih strasti, mode in peke sladic. Stopili smo v rojstnodnevni mesec, ki ga vsako leto posvetim izkjučno vsemu kar obožujem. Pri vsem mi ni niti malo v pomoč, da sem rojena v najkrajšem mesecu v letu. 🙂 

Blog bo krasila vsak teden nova torta, in to samo zame. Prva je bila res skoraj samo zame, saj sem samo par kosov odstopila drugim. 🙂

Seveda bi lahko stopila do najbližje slaščičarne in kupila kos torte, vendar nisem oseba, ki gre po najlažji poti, vedno rada uberem bolj vznemirljivo ter ne tako varno pot. 🙂

A sem že povedala, da sem na zimsko kraljico zelo ponosna, splačalo se je umazati kuhinjo. 🙂

 

Kokosova_torta-2

 

Sestavine:

  • 360 g moke
  • 1x pecilni prašek (vrečka)
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 360 g sladkorja
  • 85 g masla, sobne temperature
  • 60 ml olja
  • 2 rumenjaka
  • čajna žlička vanilijeve esence
  • 6 beljakov
  • 320 ml kokosovega mleka
  • 500 g maskarpone
  • 400 g smetane
  • kokosova moka
  • sladkor v prahu (4-6 žlic)

 

Pečico segrejemo na 180 stopinj ter namastimo in obložimo s peki papirjem dva pekača premera 24 cm.

Z električnim mešalnikom zmešamo sladkor, maslo, ki mora biti sobne temperature kar pomeni, da je mehko ter olje. Mešamo par minut, saj je potrebno, da se sladkor raztopi.

Sladkorni masi dodamo dva rumenjaka (beljake prihranimo za sneg). Dodamo še vanilijevo esenco ter par kapljic ruma. Rum lahko izpustite ter dodate kokosovo esenco v kolikor jo imate v shrambi.

V vmesnem času, ko se sladkorna masa stepa zmešamo vse suhe sestavine, in sicer moko, katero je priporočljivo prej presejati, pecilni prašek ter sol.

Moko ter kokosovo mleko izmenično dodajamo sladkorni masi. Potrebno je, da nastane prečudovita gladka zmes.

Zadnji korak je, da v maso zelo rahlo vmešamo sneg. Sneg jaz pripravim vedno najprej, saj imam za kitchen aid samo eno posodo in poskušam vedno kombinirati, da mi ni potrebno v vmesnem času prati posode. 🙂

Maso razporedimo v dva namaščena pekača, premera 24 cm. Super je v kolikor boste maso razporedili enakomerno, no meni tole ni uspelo, ampak na koncu se tole ni opazilo. Malce več kreme na biskvitu vse popravi. 🙂

Pečemo dobrih 30 minut na 180 stopinjah.

Ko je torta pečena počakamo dobrih deset minut, da se ohladi potem jo odstranimo iz tortnega modela. Šele, ko bo popolnoma ohlajena jo lahko namažemo s kremo.

Preden sem se lotila priprave zimske kraljice sem največ časa porabila za odločanje kakšno kremo bom pripravila. Nisem želela neke zapletene s tisoč in eno sestavino, niti kakšne, katere nisem predhodno preizkusila, saj navadno takšne odločitve hitro obžalujem. 🙂

Stepla sem sladko smetano, v vmesnem času maskarponeju dodamo 4 žlice sladkorja v prahu.  Če ste res sladosnedi lahko dodate kakšno žlico sladkorja v prahu več.

Maskarponeju primešamo dobro stepeno smetano ter se lotimo sestavljanja. Še nov tortni podstavek, katerega sem kupila v Merkator Šiški sem lahko končno postavila na ogled. 🙂

Na sredino modela položimo manjšo kepico kreme, s tem preprečimo premikanje torte med sestavljanjem.

Dodamo prvi biskvit (priporočam najgršega, saj bo na dnu. 🙂 ), dobro namažemo s kremo ter vajo ponovimo dokler nam ne zmanjka biskvita. Biskvit lahko seveda razrežeta na dve dela, jaz sem samo enega, saj je bil drugi precej tanjši, ker nisem enakomerno razporedila mase.

Celotno torto premažemo s kremo ter potrosimo s kokosovo moko. Tole je bi kar izziv ob straneh. 🙂 No še večji izziv je bilo pospravljanje kuhinje na koncu, saj je bil kokos vsepovsod. 🙂

Preden boste torto postregli predlagam, da jo dobro ohladite. Priporočljivo je, da noč preživi v mrzlem hladilniku. In od tod njeno ime, zimska kraljica. 🙂

Okrasila sem jo z rožicami, ki jih hranim par let, z njimi si lahko naredite lepšo frizuro ali izboljšate izgled kakšne dolgočasne obleke, blazerja. Zato sem v prvem stavku napisala, da je zimska kraljica fuzija dveh mojih strasti. 🙂

 

Kokosova_torta-3

Kokosova_torta-4

Kokosova_torta-7

Kokosova_torta-9

Kokosova_torta-10

Kokosova_torta-11

Kokosova_torta-12

Kokosova_torta-14

Kokosova_torta-16

Kokosova_torta-17

sladke-petke.si