Po uspešni vselitvi v novo stanovanje, sem si podarila litoželezno posodo znamke Le Crueset. Že dolgo je bila na moji listi želja in selitev je bila odlična priložnost za nakup. Nakup litoželezne posode res priporočam, njena napomembnejša lastnost je trajnost in trpežnost. Lahko bi ji rekli kar večna posoda.

Litoželezna posoda se enakomerno segreva, zato je v njej več kot zadovoljstvo pripravljati jedi. Tudi po segrevanje še dolgo ohranja temperaturo, zato imaš občutek, da se jed kar sama pripravi. In nikakor ne smemo pozabiti na njeno vsestransko uporabnost. V njej pripravim mineštre, pečem kruh in različne jedi iz pečice. Cene kvalitetne litoželezne posode so nekoliko višje, ampak v to posodo se vsem ljubiteljem kuhanja splača investirati.

Jed, s katero sem krstila posodo, je bočnik z veliko zelenjave in odličnim vinom znamke Bagueri iz Kleti Brda.

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Sestavine:

 • 1kg bočnika
 • sol, poper, olivno olje
 • 2 srednji čebuli
 • 3 srednje velike korenčke
 • 2 gomolja peteršilja (ni obvezno)
 • 2 stebli zelene
 • 1 por
 • 5 strokov česna
 • začimbe: lovorov list, peteršilj, origano, rožmarin
 • 500ml rdečega vina (priporočam Merlot Bagueri)
 • 500ml jušne osnove
 • opcijsko: 1 žlica kisle smetane in voda

Priprava:

Pečico segrejemo na 160°C.

Meso pod tekočo vodo operemo ter osušimo s papirnatimi brisačkami. Razrežemo ga na poljubne kose. Čebulo, zeleno, korenček, por in koren peteršilja operemo ter narežemo. Česen olupimo.

Meso popečemo iz vseh strani, da se zunanjost nekoliko karamelizira. Tega koraka nikar ne priporočam, da ga preskočite. Je pa potrebno paziti, da kosov mesa ne tiščimo v posodo, če je potrebno jih popečemo v večih rundah. Namreč ne sme se zgoditi, da meso začne spuščati vodo, saj to pomeni, da se ne peče, ampak duši oz. kuha.

V isti posodi, v kateri smo pekli meso popražimo zelenjavo z nekaj žlicami olivnega olja. Pražimo dobrih 10 minut, nato v posodo dodamo cele stroke česna in začimbe. V posodo vlijemo rdečo vino ter dodamo toliko jušne osnove, da je meso pokrito. Ko zavre pokrijemo posodo in damo v pečico za dobre tri ure.

Po treh urah vzamemo posodo iz pečice ter pogledamo kaj se dogaja? Tole je moj najljubši trenutek, saj so se sestavine že povezale, po celem stanovanju se razpostira omamen vonj. Kot vsak dober kuhar je potrebno ob tej priložnosti poskusiti, preveriti ali naši jedi manjka še karkoli, ščepec soli, popra, origana..

Posodo porinemo nazaj v pečico za eno uro. Meso je okusno in pripravljeno že po treh urah, ampak moje mnenje je, da je bila tale četrta ura ključna, saj se je meso še dodatno zmehčalo in začelo dobesedno razpadati. Kar topilo se je v ustih.

Na koncu po želji dodamo žlico kisle smetane, ki jo predhodno zmešamo z nekaj vode. Postrežemo s kuhanimi testeninami, pire krompirjem. Ostanke shranimo v hladilnik za naslednji dan ali v zamrzovalnik za par mesecev (tukaj mogoče predhodno ne dodajamo kisle smetane). Midva sva drug dan pogrela tortilje in vanje zavila bočnik. Odlično. 👏