Fokača je italijanski kvašen ploščat kruh. Priljubljen je po vsej Italiji in je na voljo v različnih oblikah z različnimi dodatki. Izjemno priljubljena je fokača postala tudi zunaj Italije, predvsem iz razloga, ker je NORO okusna.

Odlična je kot predjed, ko košček fokače pomočimo v okusno in kvalitetno olivno olje. Iz nje lahko pripravimo NJAMI sendviče, ali jo postrežemo zraven glavne jedi. Pri nama je ni bilo težko spraviti v promet, še posebej ker se je v najinem hladilniku skrivala mortadela in namaz iz artičok. 🙂

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Na mojem blogu že najdete objavljen recept za FOKAČO S ČEBULO IN TUNO.

Ampak recept za fokačo, ki ga tokrat delim z vami je recept brez gnetenja in brez uporabe mešalnika. Zelo enostaven za pripravo in zagotavlja vrhunske rezultate.

Po dveh urah in pol na sobni temperaturi, ko smo testo raztegovali in prepogibali, ga čez noč shranimo v hladilnik. Moje testo je v hladilniku počivalo 16 ur. Na spodnjih fotografijah je testo po hladni fermentaciji, ko ga preložimo v pekač in vzhajamo pred peko na sobni temperaturi za dobri dve uri. Nagrada za dolgo vzhajanje so mehurčki. 🙂

 

Fokača brez gnetenja

Čas priprave 4 ur 30 minut
čas kuhanja 25 minut
čas vzhajanja v hladilniku 16 ur
celotni čas priprave 20 ur 55 minut
Št. obrokov 8
Fokača z olivnim oljem in solnim cvetom

Oprema

  • pekač premera 36x22cm

Sestavine

Sestavine za testo

  • 560 g moke Manitoba
  • 460 g mlačne vode
  • 7 g suhega kvasa
  • 10 g soli
  • 1 žlica olivnega olja
  • ostalo: olivno olje, olive, česen, rožarim, solni cvet

Navodila 

Priprava testa

  • V veliki skledi zmešamo vodo, sol, olivno olje in kvas ter dobro premešamo.
  • Dodamo moko in s pomočjo lesene kuhalnice ali lopatice mešamo, dokler se sestavine dobro ne združijo.
  • Odvečno maso postrgamo s strani sklede in pokrijemo za 30 minut.

Raztegovanje in prepogibanje testa

  • Izvedli bomo štiri kroge raztegovanja in pregibanja testa.
  • Kako to izvedemo: v roko vzamemo eno stran testa, raztegnimo in prepognimo testo na nasprotno stran sklene. Skledo obrnemo in ponovimo še trikrat, da testo raztegnemo v celoti.
  • Skledo pokrijemo in pustimo stati 30 minut.
  • Postopek raztegovanja in prepogibanja ponovimo še trikrat, med vsakim krogom pa pustimo testo za 30 minut vzhajati.
  • Po zadnji seriji prepogibov testa, ga pokrijemo s plastično folijo in ga čez noč postavimo v hladilnik. Mojo testo je bilo v hladilniku 16 ur.

Vzhajanje in peka

  • V pekač dodamo 3 do 4 žlice olivnega olja. Z oljem bodimo radodarni, fokača si ga zelo želi. 🙂
  • Testo položimo na pekač in ga nežno razporedimo po pekaču. Pokapajmo z olivnim oljem.
  • Pokrijemo in pustimo vzhajati dve uri.
  • Po zadnjem vzhajanju, testo premažemo z več olivnega olja. Nato si roke premažemo z oljem in v testo nežno naredimo vdolbinice.
  • Dodamo nadeve po vaši izbiri in poskrbimo, da so dodatki naoljeni, da se ne zažgejo.
  • Pečico segrejemo na 200 °C z vklopljenim ventilatorjem. Pečemo približno 20 do 25 minut. Fokača je pečena, ko je vrh zlato zapečen in hrustljav.
  • Odstranimo jo iz pečice in počakamo vsaj 10 do 15 minut, preden navalimo nanjo. 🙂

Opombe

Testo lahko hladno fermentirate do 48 ur. S tem bo razvilo še boljši okus.
Če za peko uporabljate pekač, ki nima zaščite proti prijemanju, svetujem, da nanj položite peki papir in nato dodate olivno olje. 

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani, se strinjate z uporabo piškotov. Več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close