Ob besedi flancat, bom vedno pomislila na ljubljanski Rožnik. Na Rožniku vedno dobiš flancate, ne glede na to kateri letni čas je. Vedno, ko si ga privoščim, se sama pri sebi vprašam, zakaj jih ne pripravim doma.  Prejšnji vikend sem zato zbrala pogum in se lotila priprave domačih flancatov. Predvidevam, da so bili okusni, saj jih je zmanjkalo v dobrem dnevu. 🙂

Flancati so pripravljeni iz sladkega kvašenega testa. V kolikor s kvašenim testom nimamo izkušenj, predlagam da natančno sledite navodilom in vam bo uspelo. Pred pripravo je pomembno, da so vse sestavine sobne temperature. Vzhajanje testa je odvisno od temperature prostora, zato se nikar ne obremenjujte, če vaše testo ne bo vzhajalo takoj. V kolikor je v vašem prostoru hladneje, testo potrebuje več časa, da vzhaja in se podvoji.

Ko testo vzhaja je vse odvisno od temperature olja. Olje, v katerem bomo pekli flancate ne sme biti prevroče, saj se bodo flancati sežgali. Primerna temperatura olje je med 160-170°C.

Sama si pri segrevanju olja pomagam s cenenim termometrom iz Ikee. V kolikor nimate termometra predlagam, da naredite preizkus z leseno palčko/kuhalnico. V sredino olja potisnemo leseno palčko in v kolikor se okrog nje pojavijo mehurčki, je olje dovolj segreto.

No pa se lotimo priprave testa, da bo čim prej zadišalo. ❤️

Sestavine:

  • 500g gladke moke (lahko tudi 1/2 ostre in 1/2 gladke moke)
  • 250 mleka
  • 1 paket suhega kvasa (7g)
  • 70g-80g sladkorja
  • 1 vanilin sladkor
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 3 rumenjake
  • ščepec soli
  • 50g stopljenega masla

Priprava testa:

Mleko segrejemo in mu dodamo sladkor ter paket suhega kvasa. Premešamo in počakamo pet minut, da se kvas aktivira. Glede na to, da uporabljamo suhi kvas lahko ta korak preskočimo in kvas enostavno dodamo moki.

Z električnim mešalnikom z nastavkom za gnetenje testa, pri nizki hitrosti zmešamo moko in sol. Dodamo razžvrkljana jajca. Postopoma v posodo vlijemo mešanico kvasa in mleka. Nadaljujemo z mešanjem pri nizki hitrosti, toliko da se sestavine povežejo v enotno zmes. Naslednji korak je dodajanje stopljenega masla. Maslo nikakor ne sme biti vroče. Ko v posodo vlijemo vso maslo in se sestavine združijo, povečamo hitrost in gnetemo okrog deset minut. Ko je testo sijoče in gladko, je pripravljeno na vzhajanje. 

Naslednjič, ko bom pripravljala flancate bom namesto stopljenega masla dodala maslo sobne temperature, kot to navadno delam pri pripravi sladkega kvašenega testa. Mislim, da maslo opravi svojo nalogo ne glede na to, ali je v tekoči obliki ali v koščkih.

Zgneteno testo prestavimo v čisto skledo in jo pokrijemo s plastično folijo, da testo počiva in vzhaja. Pri meni je trajalo dobro uro, da se je količina testa podvojila. Čas vzhajanja kot napisano že zgoraj, je odvisen od temperature prostora.

Vzhajano testo preložimo na pomokano površino. Testo zvaljamo na približno 3-4mm debelo. S pomočjo noža za pico/navadnega noža narežemo testo najprej na trakove, nato trakove na pravokotnike. Na sredini naredimo nekaj zarez. Sama nisem izrezovala enakih oblik, saj je to domača rustikalna peka. 🙂

Flancate polagamo na pomokan prt. Ko končamo jih pokrijemo s prtom in počakamo dobrih 45 minut, da nekoliko vzhajajo.

Na štedilnik pristavimo posodo, v kateri segrejemo olje. Za cvrtje sem uporabila približno 500ml olja. V segreto olje polagamo flancate, z vzhajano stranjo dol (kot pri krofih) in posodo pokrijemo. Po približno treh minutah jih obrnemo in spečemo še na drugi strani.

Pečene polagamo na papirnate brisačke in jih pred postrežbo posujemo s sladkorjem v prahu.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani, se strinjate z uporabo piškotov. Več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close