Tisti, ki me spremljate veste, da obožujem palačinko pečeno v pečici (dutch baby pancake). Recept za sladko verzijo, ki jo lahko obogatite ali s sadjem ali čokolado najdete TUKAJ.
Tokrat sem se lotila priprave palačinke na slan način. Iz Štajerske sem prinesla regrat, zato sem slano palačinko obogatila z njim, popečeno slanino in z bučnim oljem, brez katerega si ne predstavljam regrata.
Recept je nastal v sodelovanju s podjetjem Gea – zakladnica olj. Uporabljeno je 100 % jedilno nerafinirano GEA BIO Štajersko prekmursko bučno olje iz ekološke pridelave. Olje je izredno aromatično in ima specifičen in intenziven okus po praženih bučnih semenih.
Več o njihovih izdelkih si lahko preberete na njihovi SPLETNI STRANI, prav tako lahko njihove izdelke naročite preko spletne trgovine.
Sestavine:
- 4 jajca sobne temperature
- 125 ml mleka
- 70 g moke
- šopek svežega peteršilja
- 10g naribanega parmezana
- sol, poper, čili v kosmičih
- 125 slanine
- regrat
- 25 g masla
Priprava palačinke:
Pečico segrejemo na 230°C. V litoželezno ponev ali ponev primerno za peko v pečici dodamo maslo ter jo postavimo v segreto pečico, da se maslo stopi.
Jajca razžvrkljamo, dodamo mleko in moko ter zmešamo. Mešanico je potrebno dobro zmešati, saj mora biti masa gladka brez grudic. V posodo stresemo nasekljan peteršilj, nariban parmezan in začimbe. S soljo ne pretiravamo, saj bo slanost dodala tudi popečena slanino, ki jo dodamo na vrh pečene palačinke.
Ko je maslo stopljeno v ponev pazljivo vlijemo maso ter pečemo dobrih 25 minut. Palačinka je pripravljena, ko dobri zlatorjavo obrobo in naraste.
V času, ko se palačinka peče, očistimo in osušimo regrat. Slanino narežemo na koščke in jo popečemo, da postane hrustljava. Na pečeno palačinko dodamo regrat in slanino ter pokapljamo z bučnim oljem.