Vegeterijanski twist klasičnih mesnih enčilad.
Sestavine za salso:
- 1 x rdeča čebula
- 2 x stroka česna
- 1 x konzerva pelatov
- 1 šopek peteršilja
- 1/2 tsp čilijevih kosmičev
- sol, poper
Sestavine za enčilade:
- 8 x tortilj
- 1 x rdeča čebula
- 1 x brokoli (cvetovi)
- 2 x rdeči koničasti papriki
- 100 g sveže špinače
- 1 x konzerva rdečega fižola
- 2 pesti ribanega sira
- sol, poper, kumina, koriander, sladka in dimljena paprika
Priprava salse:
Čebulo nasekljamo, v ponev vlijemo olivno olje in na njem popražimo čebulo.
Dodamo zdrobljen česen in polovico žličke čilijevih kosmičev.
Po minuti praženja v ponev vlijemo pelate ter začinimo s soljo in poprom. Kuhamo par minut, da odvečna tekočina izpari.
Pred koncem v salso primešamo še nasekljano pest svežega peteršilja.
Priprava nadeva:
Zelenjavo narežemo na poljubne kose.
V ponev vlijemo olivno olje in popražimo zelenjavo, na koncu primešamo še svežo špinačo, da ovene.
Rdeči fižol odcedimo in speremo pod vodo. Stresemo ga v posodo in dodamo praženo zelenjavo.
Začinimo s soljo, poprom, mleto kumino in koriandrom, sladko in dimljeno papriko.
K masi prav tako primešamo žlico salse.
Sestavljanje enčilad in peka:
Dno pekača premažemo z eno žlico salse.
Na posamezno tortiljo razdelimo nadev in jo tesno zvijemo. Polagamo jih v pekač, eno ob drugo.
Po vrhu tortilj razporedimo salso in jih potresemo z naribanim sirom/parmezanom.
Pečico segrejemo na 200°C in enčilade pečemo dvajset minut.
Pri pripravi salse količino čilijevih kosmičev prilagodimo svojim željam. Jaz imam rada nekoliko bolj pekočo salso, zato sem dodala 1/2 čajne žličke. Uporabimo lahko tudi svež rdeč čili.
V nadevu uporabimo cvetove brokolija, vendar lahko uporabimo tudi steblo brokolija, ki ga nekoliko obrežemo in narežemo na manjše kocke. Popražimo ga zraven zelenjave.
Za popolno vegansko jed, sir nadomestimo z nadomestkom.
Moj predlog je, da zraven postrežemo skledo zelene solate in to je vse kar potrebujete za popolno kosilo ali večerjo. Ostanke enčilad shranimo v hladilnik in drug dan vzamemo v službo za kosilo.