Vegeterijanski twist klasičnih enčilad, ki jih navadno pripravimo s piščancem ali mletim mesom. Meso sem zamenjala z brokolijem, ki vsebuje veliko hranilnih snovi in rdečim fižolom. Te zelenjavne enčilade so zdrava, a še vedno okusna alternativa bolj tradicionalnim mesnim različicam. Najboljši del? So zelo preproste, za pripravo zanje potrebujemo 1 pekač in 1 eno uro!

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

 

V objavi najdete tudi recept za najhitrejšo salso iz pelatov in nekaj začimb. Priprava je hitro in enostavna, okus stokrat boljši od kupljene salse. V kolikor salse ne porabimo v celoti, jo za par dni shranimo v hladilnik ali zamrznemo do treh mesecev. Ni pa salsa uporabna le za pripravo enčilad, ampak je tudi odlična kot pomaka zraven tortilja čipsa, za preliv testeninali omaka k piščančjemu mesu.

Enčilade s fižolom, brokolijem in papriko

Čas priprave 30 minut
čas kuhanja 20 minut
Št. obrokov 4
Vegeterijanski twist klasičnih mesnih enčilad.

Sestavine

Sestavine za salso:

  • 1 x rdeča čebula
  • 2 x stroka česna
  • 1 x konzerva pelatov
  • 1 šopek peteršilja
  • 1/2 tsp čilijevih kosmičev
  • sol, poper

Sestavine za enčilade:

  • 8 x tortilj
  • 1 x rdeča čebula
  • 1 x brokoli (cvetovi)
  • 2 x rdeči koničasti papriki
  • 100 g sveže špinače
  • 1 x konzerva rdečega fižola
  • 2 pesti ribanega sira
  • sol, poper, kumina, koriander, sladka in dimljena paprika

Navodila 

Priprava salse:

  • Čebulo nasekljamo, v ponev vlijemo olivno olje in na njem popražimo čebulo.
  • Dodamo zdrobljen česen in polovico žličke čilijevih kosmičev. 
  • Po minuti praženja v ponev vlijemo pelate ter začinimo s soljo in poprom. Kuhamo par minut, da odvečna tekočina izpari.
  • Pred koncem v salso primešamo še nasekljano pest svežega peteršilja.

Priprava nadeva:

  • Zelenjavo narežemo na poljubne kose. 
  • V ponev vlijemo olivno olje in popražimo zelenjavo, na koncu primešamo še svežo špinačo, da ovene. 
  • Rdeči fižol odcedimo in speremo pod vodo. Stresemo ga v posodo in dodamo praženo zelenjavo. 
  • Začinimo s soljo, poprom, mleto kumino in koriandrom, sladko in dimljeno papriko. 
  • K masi prav tako primešamo žlico salse.

Sestavljanje enčilad in peka:

  • Dno pekača premažemo z eno žlico salse. 
  • Na posamezno tortiljo razdelimo nadev in jo tesno zvijemo. Polagamo jih v pekač, eno ob drugo. 
  • Po vrhu tortilj razporedimo salso in jih potresemo z naribanim sirom/parmezanom. 
  • Pečico segrejemo na 200°C in enčilade pečemo dvajset minut.

Opombe

Pri pripravi salse količino čilijevih kosmičev prilagodimo svojim željam. Jaz imam rada nekoliko bolj pekočo salso, zato sem dodala 1/2 čajne žličke. Uporabimo lahko tudi svež rdeč čili.
V nadevu uporabimo cvetove brokolija, vendar lahko uporabimo tudi steblo brokolija, ki ga nekoliko obrežemo in narežemo na manjše kocke. Popražimo ga zraven zelenjave. 
Za popolno vegansko jed, sir nadomestimo z nadomestkom.
Moj predlog je, da zraven postrežemo skledo zelene solate in to je vse kar potrebujete za popolno kosilo ali večerjo. Ostanke enčilad shranimo v hladilnik in drug dan vzamemo v službo za kosilo.