Priprava domačih marmelad je ena izmed mojih ljubših kulinaričnih dejavnosti. Vsako leto se z veseljem lotim kuhanja manjših količin, da si zagotovim zalogo slastnih namazov za hladne in turobne zimske dni. Nič ni boljšega kot zajtrk s sveže pečenim kruhom, maslom in domačo jagodno marmelado, ki nas spomni na tople poletne dni. Pri pripravi marmelad ne kompliciram in se držim preizkušenih okusov in metod priprave.
Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil. |
Jagode spadajo med sadje, ki ga obožujem, zato tudi iz njega vsako leto pripravim marmelado. Navadno pripravljam jagodno marmelado v kombinaciji bezga. Letos sem dodala rumov sladkor od Kotanyi.
Jagodna marmelada
Nekako je postala že tradicija, da marmelade skuham sama in jih le redko kupim. Ne bom lagala, da še vedno največ kolajn pobere MARELIČNA marmelada, očitno je pri vseh neka kraljica vseh marmelad. Tako, da vedno skrijem kozarček za čas, ko se pečejo krofi. Ker z domačo so pa res vrhunski.
Sestavine
- 2 kg jagod
- 1 x rumov sladkor
- 900 g sladkorja
- 2 x Želin 2:1
Navodila
- Jagode operemo in jim odstranimo zelene dele. Moja navada je, da polovico sadja vedno zmiksam, drugo polovico narežem na majhne koščke. Če ste ljubitelj gladkih marmelad, sadje v celoti zmiksamo. Želin zmešamo z dvema žlicama sladkorja in ga dodamo sadju.
- Pristavimo na štedilnik in kuhamo do vretja. Mešamo in postopoma dodajamo sladkor. Ko marmelada zavre, kuhamo še dobrih pet minut.
- V primeru, da nastajajo pene, jih obvezno odstranimo.
- Vročo marmelado nadevamo v kozarčke. Kozarce zapremo, obrnemo s pokrovčkom navzdol in jih damo v pečico, segreto na 100 °C za dobrih deset minut. Nato jih vzamemo ven, jih pravilno obrnemo in pokrijemo z odejo za dan ali dva.