Pomlad mi je res pri srcu. Ne le zaradi toplejšega vremena in daljših dni, ampak ker se na tržnici pojavijo prve domače jagode, redkvice, rukola in šparglji. Slednji so tudi zvezda moje spomladanske solate. Spomladansko verzijo testeninske solate sem obogatila s popečenimi šparglji in grahom. Brez problema jih lahko nadomestite s kakšno vam ljubo zeleno kombinacijo kot so blanširan brokoli in grah ali kombinacijo rukole in graha.

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Za preliv uporabimo klasičen pesto iz bazilike, kateremu primešamo majonezo. V zadnjem času  na trgovinskih policah najdete tudi pistacijev pesto, ki bi prav tako prišel v poštev pri pripravi te jedi. Seveda se lahko priprave pesta lotite tudi sami. Našo spomladansko testeninsko solato dodatno obogati nasekljana sveža meta in oreščki, ki jih posujemo po solati. Pistacije, pinjole, mandlje…

Špargljeva testeninska solata

Čas priprave 20 minutes
čas kuhanja 15 minutes
Št. obrokov 2
Testeninska solata s šparglji in grahom prelita s pestom.

Sestavine

  • 200 g peresnikov
  • 6 x špargljev
  • 180 g graha
  • bazilikin pesto
  • 1/2 žlice majoneze
  • oreščki
  • sol in poper
  • sveža meta

Navodila 

  • Naprej skuhamo testenine in grah. Na štedilnik pristavimo lonec z vodo in soljo ter počakamo, da zavre. Ko zavre, dodamo testenine in jih skuhamo v skladu z navodili na embalaži. Minuto pred koncem dodamo še zamrznjen grah.
  • Kuhane testenine in grah predecimo, nekaj vode, v kateri so se kuhale testenine, prihranimo za preliv.
  • Špargljem odstranimo oleseneli del in jih iz vseh strani popečemo na olju. Narežemo na poljubne kose.
  • V posodici zmešano pesto in majonezo. Če preliv ne bo dovolj tekoč, dodamo nekaj vode od testenin - dodajamo žlico po žlico.
  • V mešanico testenin, graha in šparljev zmežamo pesto. Začinimo s soljo in poprom ter nasekljano meto. Po vrhu solate potresemo nasekljane oreščke.
  • Postrežemo, ostanke hranimo v hladilniku.