Ni pusta brez krofov, ali kupljenih ali doma ocvrtih. Že nekaj let krofe pečem sama, in ko enkrat obvladaš peko, je čas, da se nekoliko poigraš še z nadevi. Inspiracijo, da krofe napolnim z neklasičnim nadevom, sem dobila na potovanju v Lizbono. Tam sem obiskala slaščičarno, v kateri ponujajo krofe s tisoč in enim nadevom. Od tiramisuja, kokosa, pasijonke… V mojih krofih se tokrat skriva kombinacija pistacije in maline. To kombinacijo sem preizkusila že pri pripravi torte in se oba okusa odlično povežeta – sladko in kislo.
| Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil. |
Recept za krofe sem letos nekoliko dodelala. Testo je zaradi jajc in masla, precej težko, zato sem povečala količino kvasa. Še ena dobra odločitev. 🙂
Za malinin nadev potrebujemo le zamrznjene maline, ki jih segrejemo z nekaj žlicami sladkorja. Za pistacijev nadev sem zmešala približno tri žlice maskarpone sira in 1,5 žlice pistacijevega namaza. Količino pistacijevega namaza ustrezno prilagodite, saj so nekateri namazi precej sladki oz. tekoči. Pistacijev nadev mora biti kremast in ne pretirano tekoč.
Za polnjenje krofov predlagam uporabo injekcije, saj je z njo polnjenje res enostavno. Pečene krofe najprej povaljamo v sladkor in počakamo nekaj minut, da se ohladijo. Vanje naredimo luknjo (jaz sem uporabila bambusovo palčko) in najprej nabrizgamo malinino in nato pistacijevo kremo, slednje naj bo več. Malinina je zgolj za kanček kislosti.
Recept je nastal v sodelovanju s podjetjem Gea – zakladnica olj. Pri cvrtju je uporabljeno ZVEZDA OLJE ZA CVRTJE. Več o njihovih izdelkih si lahko preberete na njihovi SPLETNI STRANI, prav tako lahko njihove izdelke naročite preko spletne trgovine.

Krofi
Sestavine
TESTO
- 500 g moke
- ščepec soli
- 250 ml toplega mleka
- 12 g suhega kvasa
- 50 g sladkorja
- 1 žlica sladkorja
- 1 x vanilin sladkor
- 3 x rumenjake
- rum
- 50 g masla
NADEV
- 100 g zamrznjenih malin
- 1-2 žlici sladkorja
- 3 žlice maskarpone sira
- 1,5 žlice pistacijeve namaza
Navodila
- Mleko segrejemo in mu dodamo žlico sladkorja ter suhi kvas. Premešamo in počakamo pet minut, da se kvas aktivira. Medtem, ko se kvas aktivira si pripravimo vse ostale sestavine.
- Rumenjake in sladkor (navadni + vanilin) spenimo. V maso dodamo še rum.
- V posodo električnega mešalnika dodamo moko in ščepec soli ter premešamo.
- Vanjo vlijemo spenjena jajca in mešanico kvasa ter mleka. Začnemo z mešanjem na nizki hitrosti, da se sestavine povežejo v enotno zmes. Okvirno tri minute.
- Nato v posodo postopoma dodajamo na koščke narezano maslo sobne temperature. Ko v posodo dodamo zadnji košček masla, povečamo hitrost in gnetemo 10-12 minut. Testo je pripravljeno, ko je sijoče, mehko in gladko.
- Stresemo ga pult in iz njega oblikujemo kroglice težke med 60-70g.
- Kroglice polagamo na pomokan prt. Ko končamo jih pokrijemo, da vzhajajo.
- Kot že večkrat omenjeno v mojih objavah, je vzhajanje odvisno od temperature prostora. V kolikor je prostor dovolj topel, bodo krofi vzhajali nekje med 45-60 minut.
- Na štedilnik pristavimo kozico, v katero vlijemo približno liter olja (jaz pečem v voku, saj je v njem olje dovolj visoko). Primerna temperatura za peko krofov je 160-170°C.
- V segreto olje polagamo krofe, z vzhajano stranjo navzdol in posodo pokrijemo za tri minute. Po treh minutah jih obrnemo in spečemo še na drugi strani. Pečene polagamo na papirnate brisačke.
- Pečene polagamo na papirnato brisačko. Še tople napolnimo z marmelado.
- Če jih boste polnili s pistacijo in malino, jih najprej povaljajte v sladkor in nato počakajte kakšno minuto, da se malce ohladijo.
- V krof naredimo luknjo, dodamo maline in nato pistacijo.
Opombe





