Začetek meseca oktobra, natančneje 1. oktobra, smo praznovali mednarodni dan kave. Verjamem, da je med nami kar nekaj ljubiteljev tega omamno dišečega napitka. Jaz iskreno si ne predstavljam jutra brez kave. V resnici je moja prva stvar, ko vstanem iz postelje, da se sprehodim do kuhinje in na štedilnik pristavim džezvo vode. Šele nato pridejo na vrsto ostala opravila. 🙂
Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil. |
Kava se ne prileže samo ob sladici, ampak je tudi odličen dodatek k pripravi sladice. Tokrat je obogatila, včasih nekoliko dolgočasno, kremasto panna cotto. Ni se prikradla le v samo panna cotto, ampak jo je pred postrežbo dodatno nadgradila s parimi žličkami kavnega sirupa. Sliši še zapleteno, ampak je priprava sirupa nekaj najbolj enostavnega. Potrebujemo le dve sestavini, kavo in sladkor, in štedilnik, ki bo za nas opravil vse delo.
Kavni sirup bom z veseljem uporabila pri pripravi drugih sladic, kot tekočino s katero navlažimo biskvit ali iz njega pripravimo žele. Idej je veliko in upam, da boste spremjali objave in z mano ustvarjali sladice z našim najljubšim napitkom.
Panna cotta s kavo
Oprema
- 4 manjše steklene kozarčke
Sestavine
Sestavine za panna cotto
- 500 ml sladke smetane
- 120 ml espresso kave (iz avtomata)
- 1 žlička sladkorja
- ščepec cimeta
- 3 x lističe želatine
Sestavine za kavni sirup
- 125 ml espressa (iz avtomata)
- 55 g rjavega sladkorja
- 1 žlička vanilijeve esence
Navodila
Priprava panna cotte
- Lističe želatine namočimo v mrzli vodi za deset minut.
- Sladko smetano vlijemo v kozico in dodamo sladkor, cimet in kavo.
- Počasi segrevamo, do vretja.
- Želatino ožamemo in jo dodamo v smetanovo mešanico.
- Panna cotto vlijemo v kozarčke in jih pokrijemo s prozorno folijo, da se na panna cotti ne naredi skorjica.
- Postavimo jo za par ur ali čez noč v hladilnik.
Priprava kavnega sirupa
- V posodi zmešamo kavo, sladkor ter vanilijevo pasto. Kuhamo na nizki temperaturi dobri 2 minuti ali dokler se sladkor ne raztopi.
- Temperaturo povečamo, da kavna mešanica zavre. Nato kuhamo dobrih 5 minut, da nastane sirup. Odstavimo, da se popolnoma ohladi.
- Pred postrežbo preko panna cotta dodamo kavni sirup.