Tretja adventna nedelja, čas za prižig predzadnje svečke in sladkanje ob pomarančnem kolaču s pistacijami. #sladkanje #obožujemdecember

Sestavine:

  • 100g nesoljenih pistacij
  • 220g sladkorja
  • sok in lupina ene pomaranče
  • 125g stopljenega masla
  • 2 jajci
  • 190g moke
  • 1 žlička pecilnega praška

 

Pečico segrejemo na 170°C in namastimo pekač za šarkelj. V multikpraktiku zmeljemo nesoljene pistacije. Lahko jih tudi nasekljate z nožem. Nikakor pa kolaču ne dodajamo celih pistacij.

V posodo dodamo zmlete pistacije, lupinico in sok ene pomaranče, sladkor, stopljeno in ohlajeno maslo in jajca. Z električnim mešalnikom dobro zmešamo, da se sestavine spojijo, nato postopoma dodajamo presejano moko s pecilnim praškom. Maso vlijemo v pripravljen pekač. Pečemo v segreti pečici 40-45 minut. Preden kolač vzamemo ven preverimo z zobotrebcem, da je res pečen. Kolač pustimo v pekaču deset minut, šele nato ga vzamemo iz pekača in položimo na servirni krožnik. Počakamo, da se ohladi.

Pred postrežbo kolač potrosimo s sladkorjem v prahu in mletimi pistacijami. Ali pa pustimo “golega” kot sem ga jaz. 😘