Poletje je perfekten čas za pripravo tort brez peke, moja je tokrat z okusom breskev. Breskov cheesecake je sestavljen iz hrustljave piškotne podlage, osvežilne kreme iz grškega jogurta in breskovega pireja ter preliva iz breskev.
Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil. |
Torta je bila pripravljena v pekaču premera 22 cm. Pri pripravi cheesecaka sem uporabila vložene breskve, vsekakor glede na to, da je sezona priporočam uporabo svežih (midva sva jih raje pojedla, ker so bile tako okusne).
Breskov cheesecake
Torta brez peke z okusom breskev in grškega jogurta
Oprema
- pekač premera Ø22cm
Sestavine
Sestavine za dno
- 250 g piškotov
- 110 g masla
Sestavine za kremo
- 250 g vloženih breskev
- 5 žlic soka
- 9 x lističev želatine
- 500 g grškega jogurta
- 80 g sladkorja v prahu
- 1 žlička vanilijeve paste
- 250 g sladke smetane
Sestavine za preliv
- 240-250 g breskev
- 5 žlic soka
- 1 žlica sladkorja
- 4 x lističev želatine
Navodila
Priprava dna
- Maslo raztopimo in počakamo, da se nekoliko ohladi. Piškote zdrobimo oz. zmeljemo ter primešamo maslo.
- Dno obložimo s peki papirjem. Piškote enakomerno razporedimo po dnu pekača, pomagamo si z dnom kozarca ali žlico.
- Pekač shranimo v hladilnik za najmanj pol ure. V tem času se lotimo priprave kreme.
Priprava kreme
- Lističe želatine namočimo v mrzli vodi za deset minut.
- Vložene breskve zmiksamo, da dobimo pire, kateremu primešamo sok in pristavimo na štedilnik. Ko se pire segreje, odcedimo lističe želatine in jih primešamo pireju.
- Sladko smetano rahlo stepemo.
- Jogurt, vanilijevo pasto in sladkor v prahu zmešamo z električnim mešalnikom.
- Primešamo mu breskov pire in na koncu še sladko smetano.
- Kremo prelijemo preko piškotnega testa, poravnamo vrh in shranimo v hladilnik dokler se ne strdi (najmanj dve uri).
Priprava preliva
- Lističe želatine namočimo v mrzlo vodo.
- Breskve s paličnim mešalnikom zmiksamo. Prelijemo v kozico in dodamo sladkor ter nekaj soka iz konzerve.
- Pristavimo na štedilnik in na zmerni temperaturi segrejemo, da se sladkor stopi.
- Odstavimo iz štedilnika in primešamo ožete lističe želatine. Breskve prelijemo preko kreme in ponovno shranimo v hladilnik za par ur, da se preliv strdi.
Opombe
Če vaše breskve niso dovolj sladke, dodate več sladkorja. Pred serviranjem odstranimo obroč in okrasimo z malinami ter koščki svežih breskev.