V prejšnji objavi najdete enostaven recept za kroglice, ki so pripravljene iz speculaas piškotov. Zelo okusne, res priporočam pripravo. 🙂 Speculass piškoti so krhki, odišavljeni s cimetom, klinčki, ingverjem in muškatnim oreščkom. Zato sladici dodajo ekstra prazničen okus.

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Iz piškotov sem pripravila pečen cheesecake. Sestavljen iz speculaas piškotnega dna in kreme iz maskarpone sira ter smetane. Vrh torte krasi malinin pire, ki doda svežino in nekoliko kislosti.

Torto pripravite dan prej in jo do postrežbe hranite na hladnem.

Cheesecake iz speculas/speculaas piškotov

Čas priprave 30 minut
čas kuhanja 1 ura 10 minut
Št. obrokov 10
Pečena piškotna torta z okusom speculaas piškotov.

Oprema

  • pekač premera Ø22cm

Sestavine

Sestavine za dno

  • 200 g speculaas piškotov
  • 80 g masla

Sestavine za kremo

  • 750 g maskarpone sira
  • 180 g kisle smetane (lonček kisle smetane)
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 1 žlička vanilijeve paste
  • 100 g sladke smetane
  • 2 x jajci
  • 1 žlica moke
  • 50 g speculaas piškotov (nadrobljenih)

Navodila 

Priprava piškotnega dna

  • Pečico segrejemo na 160°C,
  • Maslo stopimo, piškote zdrobimo v multipraktiku. Ko se piškoti spremenijo v drobtine, jim primešamo maslo.
  • Tortni model obložimo s peki papirjem. Po dnu pekača enakomerno porazdelimo zdrobljene piškote.
  • Pekač postavimo v segreto pečico za deset minut.
  • Po desetih minutah ga vzamemo iz pečice in postavimo na rešetko. V tem času pripravimo kremo.

Priprava kreme

  • Maskarpone, kislo smetano, sladkor v prahu, vanilijevo pasto in sladko smetano zmešamo z električnim mešalnikom. 
  • Nato dodamo jajca, eno po eno. Primešamo še žlico moke. Ko se sestavine spojijo, dodamo še nadrobljene speculaas piškote.
  • Zmes prelijemo preko piškotnega dna in jo s pomočjo lopatice enakomerno razporedimo in pogladimo. Pekač položimo v segreto pečico na 160°C in pečemo 50 do 60 minut.
  • Ko je pečen, pečico ugasnemo in pustimo v pečici pri priprtih vratcih dobrih 30 minut.
  • Ko ga vzamemo iz pečice, počakamo da se v celoti ohladi, preden preko prelijemo malinin pire.
  • Shranimo v hladilnik.
  • Naslednji dan ga pazljivo odstranimo iz modela in prestavimo na servirni krožnik. Pred postrežbo okrasimo s z malinami in borovnicami.