Fokača je ena izmed bolj znanih italijanskih jedi. Gre za ploščat italijanski kruh, ki spominja na našo pogačo. Fokača je lahko samostojna jed, kot predjed, kot priloga k številnim obrokom ali iz nje naredimo odlične sendviče.

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Za nadev se največkrat uporabi češnjeve paradižnike, česen, začimbe. Verzij je nešteto in najboljša bo tista, ki jo boste pripravili z vam ljubimi sestavinami. Sama sem uporabila rdečo čebulo in tuno. Fokača je bogata z nadevom, zato nekoliko spominja na pico.

Fokača z rdečo čebulo in tuno

Čas priprave 1 ura
čas kuhanja 30 minut
čas vzhajanja 3 ur
celotni čas priprave 4 ur 30 minut
Št. obrokov 8
Italijanski ploščat kruh s dodatkom tune in rdeče čebule.

Sestavine

Sestavine za testo

  • 500 g moke
  • 10 g soli
  • 7 g suhega kvasa
  • 300 ml mlačne vode
  • 1 žlička sladkorja
  • olivno olje
  • 3 x rdeče čebule ((cca. 300g čebule))
  • 1 x konzerva tune

Navodila 

Priprava testa

  • V lončku zmešamo toplo vodo, sladkor in kvas. Premešamo in pustimo stati deset minut.
  • V posodo od mešalnika dodamo moko in sol. Z električnim mešalnikom začnemo z mešanjem na nizki hitrosti in počasi dodajamo kvasni nastavek. Ko so vse sestavine v posodi, gnetemo deset minut, da bo testo mehko in gladko.
  • Posodo premažemo z žlico olivnega olja in vanjo položimo testo. Vrh testa prav tako premažemo z oljem. Pokrijemo s plastično folijo in počakamo, da vzhaja.

Priprava nadeva

  • Medtem, ko testo vzhaja čebulo narežemo na rezine. V kozico dodamo olivno olje in čebulo pražimo deset minut. Začinimo s soljo. Damo na stran do uporabe.

Končno vzhajanje in peka

  • Po približno dveh urah vzhajanja bo testo podvojilo svojo prostornino. Pravokotni pekač naoljimo z olivnim oljem in vanj položimo testo. S pomočjo prstom ga raztegnemo do robov pekača.
  • Ko je celotna površina pekača prekrita s testom ga naoljimo in s prsti naredimo jamice. Fokačo potresemo s čebulo in odcejeno tuno. Pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati dobro uro.
  • Fokačo potisnemo v segreto pečico na 200°C in pečemo 30 minut.