
Fokača z rdečo čebulo in tuno
Fokača je ena izmed bolj znanih italijanskih jedi. Gre za ploščat italijanski kruh, ki spominja na našo pogačo. Fokača je lahko samostojna jed, kot predjed, kot priloga k številnim obrokom ali iz nje naredimo odlične sendviče.
Za nadev se največkrat uporabi češnjeve paradižnike, česen, začimbe. Verzij je nešteto in najboljša bo tista, ki jo boste pripravili z vam ljubimi sestavinami. Sama sem uporabila rdečo čebulo in tuno. Fokača je bogata z nadevom, zato nekoliko spominja na pico. 😂
Sestavine:
- 500g moke
- 10g soli
- 1 paket suhega kvasa
- 300ml mlačne vode
- 1 žlica medu ali sladkorja
- olivno olje
- 3 rdeče čebule (cca.300g)
- 1 konzerva tune
- morska sol
Priprava testa:
V lončku zmešamo toplo vodo, sladkor in kvas. Premešamo in pustimo stati deset minut.
V posodo od mešalnika dodamo moko in sol. Z električnim mešalnikom začnemo z mešanjem na nizki hitrosti in počasi dodajamo kvasni nastavek. Dokler se sestavine ne združijo. Dodamo na koščke narezano maslo sobne temperature. Ko so vse sestavine v posodi, gnetemo deset minut, da bo testo mehko in gladko.
Posodo premažemo z žlico olivnega olja in vanjo položimo testo. Vrh testa prav tako premažemo z oljem. Pokrijemo s plastično folijo in pustimo vzhajati.
Priprava nadeva:
Medtem, ko testo vzhaja čebulo narežemo na rezine. V kozico dodamo olivno olje in čebulo pražimo deset minut. Začinimo s soljo in poprom. Damo na stran do uporabe.
Po približno dveh urah vzhajanja bo testo podvojilo svojo prostornino. Pravokotni pekač naoljimo z olivnim oljem (ne šparajte😂) in vanj položimo testo. S pomočjo prstom ga raztegnemo do robov pekača.
Ko je celotna površina pekača prekrita s testom ga naoljimo in s prsti naredimo jamice. Fokačo potresemo s čebulo in odcejeno tuno. Pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati dobro uro.
Fokačo potisnemo v segreto pečico na 200°C in pečemo 30 minut. Priporočam, da si ob fokači privoščite kozarček vina.