Fokača je ena izmed bolj znanih italijanskih jedi. Gre za ploščat italijanski kruh, ki spominja na našo pogačo. Fokača je lahko samostojna jed, kot predjed, kot priloga k številnim obrokom ali iz nje naredimo odlične sendviče.
Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil. |
Za nadev se največkrat uporabi češnjeve paradižnike, česen, začimbe. Verzij je nešteto in najboljša bo tista, ki jo boste pripravili z vam ljubimi sestavinami. Sama sem uporabila rdečo čebulo in tuno. Fokača je bogata z nadevom, zato nekoliko spominja na pico.
Fokača z rdečo čebulo in tuno
Italijanski ploščat kruh s dodatkom tune in rdeče čebule.
Sestavine
Sestavine za testo
- 500 g moke
- 10 g soli
- 7 g suhega kvasa
- 300 ml mlačne vode
- 1 žlička sladkorja
- olivno olje
- 3 x rdeče čebule ((cca. 300g čebule))
- 1 x konzerva tune
Navodila
Priprava testa
- V lončku zmešamo toplo vodo, sladkor in kvas. Premešamo in pustimo stati deset minut.
- V posodo od mešalnika dodamo moko in sol. Z električnim mešalnikom začnemo z mešanjem na nizki hitrosti in počasi dodajamo kvasni nastavek. Ko so vse sestavine v posodi, gnetemo deset minut, da bo testo mehko in gladko.
- Posodo premažemo z žlico olivnega olja in vanjo položimo testo. Vrh testa prav tako premažemo z oljem. Pokrijemo s plastično folijo in počakamo, da vzhaja.
Priprava nadeva
- Medtem, ko testo vzhaja čebulo narežemo na rezine. V kozico dodamo olivno olje in čebulo pražimo deset minut. Začinimo s soljo. Damo na stran do uporabe.
Končno vzhajanje in peka
- Po približno dveh urah vzhajanja bo testo podvojilo svojo prostornino. Pravokotni pekač naoljimo z olivnim oljem in vanj položimo testo. S pomočjo prstom ga raztegnemo do robov pekača.
- Ko je celotna površina pekača prekrita s testom ga naoljimo in s prsti naredimo jamice. Fokačo potresemo s čebulo in odcejeno tuno. Pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati dobro uro.
- Fokačo potisnemo v segreto pečico na 200°C in pečemo 30 minut.