Ta kolač ima pri meni posebno mesto, prvič, ker je bil moji mami zelo všeč, in ker je Kreš ta kolač, ko sva ga posvojila pojedel. Raztrgal je alufolijo in ga celega zgrizel,  skoraj me je kap ko sem ga videla. No, njemu ni bilo niti malo žal. 🙂

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Priprava orehovega šarklja je zelo preprosta in najbolj mi je všeč, da je z dodatkom limonine lupinice in rumovega sladkorja, tako dišeč. Celo stanovanje vam bo dišalo, ko ga boste pekli. Orehe lahko zamenjate z drugimi oreščki kot so mandlji, pekani, pistacije.

 

Hitri orehov šarkelj

Čas priprave 15 minut
čas kuhanja 45 minut
celotni čas priprave 1 ura
Št. obrokov 10
Dišeč šarkelj iz orehov.

Sestavine

Sestavine

  • 6 x jajc
  • 260 g sladkorja
  • 240 g moke
  • 170 g masla (sobne temperature)
  • 5 žlic mleka
  • 1 x pecilni prašek
  • 1 x rumov sladkor
  • limonino lupinico ene limone
  • 150 g orehov

Navodila 

Priprava

  • Jajca ločimo na rumenjake in beljake.  
  • Iz beljakov naredimo sneg.
  • Rumenjake stepemo s sladkorjem in maslom.
  • Ko so rumenjaki, maslo in sladkor dobro vmešani, dodamo presejano moko s pecilnim praškom, mleko in lupinico ene limone.
  • Na koncu na rahlo vmešamo še beljake ter narezane orehe.
  • Pekač za šarkelj dobro namastimo in pečemo v predhodno segreti pečici na 180°C dobrih 45 minut.
  • Po nekaj minutah šarkelj odstranimo iz pekača in ga položimo na rešetko, da se ohladi. Potresemo s sladkorjem.