Že od malih nog obožujem hot dog s hrenovko Perutnine Ptuj. Vsakič, ko sva z mamo šle na Ptuj, mi je v kiosku na avtobusni postaji morala kupiti hot dog. Ne glede na količine hot dogov, ki sem jih pojedla, je še vedno eden izmed mojih ljubših fast foodov. Nisem pa si predstavljala, da je priprava štručk tako zelo preprosta. Mož je pohvalil, da so boljše kot tiste iz trgovine. 🙂 Vajo sem ponovila ta vikend in niso razočarale. Nečak je celo predlagal, da pustim službo in odprem stojnico s hot dogi. 🙂

Na blogu najdete recepte za različne BOMBETKE. Od sirovih, s česnom ali najbolj popularnih, hamburger bombetk.

Sestavine za testo (za 7-8 štručk):

  • 400g moke
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 jedilna žlica sladkorja
  • 2 čajni žlički suhega kvasa
  • 250ml toplega mleka
  • 50g masla sobne temperature

Za premaz:

  • 1 jajce
  • 1 žlica vode
  • črni sezam oz. mak

Priprava testa:

V posodo od mešalnika dodamo moko in sol. Sestavine premešamo. V ločeni posodi zmešamo segreto mleko, sladkor in kvas. Premešamo in pustimo stati deset minut. V posodo s suhimi sestavinami počasi prilivamo kvasni nastavek. Z električnim mešalnikom začnemo z mešanjem na nizki hitrosti, dokler se sestavine ne združijo (to traja cca. 2-3 minute). Nato dodamo na koščke narezano maslo sobne temperature.

Ko so vse sestavine v posodi, gnetemo še pet minut, da bo testo mehko, gladko in rahlo lepljivo.

Testo damo v skledo, ki jo premažemo z maslom ter pokrijemo s plastično folijo. Na toplem mestu testo vzhajamo približno eno uro. Količina testa se mora podvojiti. Čas vzhajanja je odvisen od temperature prostorov.

Vzhajano testo prestavimo na rahlo pomokano površino. Testo razdelimo na 7 do 8 enakih delov (vsak kos naj tehta približno 100g). Vsak del testa razvaljamo podolgovato in ga zvijemo v rulado. Štručke polagamo na pekač obložen s peki papirjem. Med njimi puščamo dovolj prostora, saj bodo pri ponovnem vzhajanju in med peko narastle. Pokrijemo s plastično folijo in jih pustimo vzhajati 30 minut.

Pečico segrejemo na 180°C. Jajca in vodo razžvrkljamo in z mešanico premažemo štručke. Potresemo s sezamovini semeni ali makovimi semeni.

Štručke pečemo dobrih dvajset minut, dokler ne dobijo zlato rjave barve. Pečene štručke vzamemo iz pečice in jih preložimo na rešetko, da se ohladijo. Tako smo pripravljeni na uživanje doma, s hot dogom iz sanj. 🙂 V naslednji objavi z vami delim kaj vsa midva vse narinila v hot doge. Bili so odlični. 🙂

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani, se strinjate z uporabo piškotov. Več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close