Letos je enostavno preveč čilijev. 🙂 Plan je bil, da sami vzgojimo čilije, da lahko skuham par kozarčkov čilijeve marmelade, s katero sem obsedena. Na koncu je bila čili letina tako uspešna, da sem morala narediti še dodatne načrte kako bom čilije porabila.
Čili omaka je obvezna sestavina, katero imava vedno na zalogi, saj je moj mož obseden s pekočimi zadevami.
Mislim, da je ima sedaj dovolj na zalogi. 🙂
Ob pripravi omake sem prav tako preizkusila svoj novi kuhinjski pripomoček, multipraktik double force znamke Tefal, katerega lahko kupite v Mercatorju na nalepke, ki jih prejmete za vsakih 5 EUR. Pa še zlat je. 🙂
Že lep čas sem se odločala za nakup novega multipraktika, saj sem si prilastila maminega. Multipraktik je več kot dober prijatelj v kuhinji, še posebej, če kuhate veliko in vsaka minuta šteje.
Zraven prejmete mešalno posodo 3 l, blender 2 l, rezila iz legiranega jekla, dvojni izhod motorja za učinkovito opravljanje vseh nalog , 10 pripomočkov ter 31 možnosti delovanja multipraktika. Torej že sama oprema ter možnosti delovanja so več kot vredni vsakega centa.
Multipraktik sem uporabila pri mletju čilijev, paradižnikov ter kasneje tudi blender, da je omaka dobila gladko strukturo.
In moja izkušnja? Za prvič, popolna. 🙂 Je hiter, zelo drobno in na fino zmelje zadeve. Kar se tiče blenderja, sem bila presenečena, da so se koščice zblendale v taki meri.
Hitra, enostavna in izjemno okusna čilijeva omaka, za katero potrebujete naslednje sestavine:
- 12 velikih rdečih čilijev
- 2 stroka česna
- 2 veliki čebuli
- ščepec soli
- 2 žlički čilija v prahu
- 2 žlici sladkorja
- 150 ml jabolčnega kisa
- 250 ml jabolčnega soka
- 6 večjih paradižnikov
V multipraktiku zmeljeno čilije, čebulo ter česen. Čilijem ni potrebno odstraniti semen, odrežite jim samo zelen vrh. Čebulo olupite ter narežite na štiri dele. Dodajte ščepec soli ter vse sestavine zmeljite v multipraktiku.
V ponvi na zmerni temperaturi segrejte par žlic olivnega olja ter zmleto čilijevo maso. Vse skupaj dobro premešajte ter na zmerni temperaturi kuhajte dobrih 10 minut.
Po desetih minutah dodatje v ponev zmlete paradižnike, kis ter jabolčni sok. Počakajte, da masa zavre ter kuhajte na nizki temperaturi še dvajset minut.
V vmesnem času si pripravite stekleničke, katere je potrebno sterilizirati preden boste vanje nalili omako.
Po dvajsetih minutah omako s pomočjo blenderja dobro zmiksate. V kolikor želite popolnoma gladko omako jo spustite preko cedila.
Nato jo prelijte v steklenice, počakajte da se ohladi ter hranite v shrambi do uporabe. Čilijeva omaka je tudi več kot odlično darilo za pekoče ljubitelje. 🙂