Čas je že bil, da na blogu objavim kakšen recept jedi, ki smo jih jedli v otroštvu. Na naših mizah ni bilo škampov, pice, hamburgerjev, ampak le domače jedi, pripravljene izpod maminih rok. V mojem spominu so ostale juhe in tale župca je ena izmed mojih ljubših. Juho smo doma pripravljali četudi ni bila sezona lisičk in graha, saj smo doma navajeni, da vse pridelke shranimo v zamrzovalniku.

Sestavine:

  • 1 čebula
  • 250g lisičk
  • 250g graha (v strokih ali brez)
  • 2 korenčka
  • zelenjavna jušna osnova ali voda
  • olivno olje
  • začimbe: sol, poper, lovorov list

Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Lisičke očistimo, dobro operemo pod tekočo vodo in osušimo s papirnato brisačo. V kolikor uporabljamo zamrznjene lisičke in grah, jih je pred uporabo potrebno odtajati. Korenčka operemo, olupimo in narežemo na manjše koščke. 

V kozici segrejemo žlico olja, na katerem prepražimo čebulo.  Dodamo lisičke in jih pražimo toliko časa, da oddajo vodo. V kozico stresemo grah in korenček. Vse skupaj med mešanjem pražimo par minut. Nato zalijemo z vodo oz. zelenjavno jušno osnovo. Toliko, da bo vsa zelenjava prekrita. Dodamo še začimbe (sol, poper in lovorov list).

Na zmernem ognju kuhamo dobrih trideset minut. Juh po želji zgostimo s podmetom. Pripravimo ga tako, da moko gladko razmešamo v mrzli vodi. Sama se dodajanja podmeta iz moke izogibam, veliko raje dodam žlico kisle smetane. Vem, da ni enako kot podmet iz moke, ampak je definitivno bolj zdrava različica. 

Pred postrežbo juho poskusimo, v kolikor bi bilo potrebno dodatno začiniti. Moja mama v juho doda na koncu še žlico ali dve kisa.

Ponudimo jo kot samostojno jed s kosom dobrega kruha. Pa dober tek. 🙂

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani, se strinjate z uporabo piškotov. Več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close