Kolač, v katerem se skriva presečenje. Moja želja je bila, da se v kolaču skriva velikonočni zajček, ampak žal tega modelčka nimam. V trgovino pa v teh dnevih ne zahajam z navdušenjem. 🙂
Moj izhod v sili je zato modelček v obliki konjička. Predlagam tudi vam, da uporabite modelček za piškote, ki ga imate doma.
Najprej pripravimo temni biskvit, saj se mora pred rezanjem ohladiti.
Sestavine za temni biskvit:
- 2 jajci sobne temperature
- 60g sladkorja
- 50g moke
- 1/2 žličke pecilnega praška
- 3 žlice mleka
- 2 žlici rastlinskega olja
- 1 žlica čokoladnega namaza (lahko ga nadomestite s 15g kakava)
Jajca skupaj s sladkorjem stepemo. Stepamo najmanj deset minut, da se masa podvoji. Jajčni zmesi primešamo presejano moko in pecilni prašek, čokoladni namaz in mleko ter olje. Predlagam, da čokoladni namaz postavimo v mikrovalovno pečico za 30 sekund, da se nekoliko utekočini. Ko se vse sestavine združijo maso prelijemo v namaščen pekač (premer 25×25cm).
Pečico segrejemo na 180°C. Biskvit pečemo 15 minut. Deset minut ga pustimo v pekaču, nato ga prenesemo na rešetko, da se ohladi. Ko je ohlajen iz njega z modečkom izrežemo figurce. V kolikor ostane kaj biskvita ga pojemo.
Sestavine za svetel biskvit:
- 80g moke,
- 1/2 žličke pecilnega praška,
- 3 jajca sobne temperature
- 70g sladkorja,
- 30g masla.
Pečico ponovno segrejemo na 180°C. Maslo stopimo ter počakamo, da se ohladi. Moko skupaj s pecilnim praškom presejemo.
Jajca in sladkor skupaj z električnim mešalnikom stepamo dobrih deset minut, da se masa podvoji. Z lopatico primešamo moko in na koncu stopljeno maslo.
Kolač presenečenja dokončno spečemo v pravokotnem pekaču (moj je imel premer 10x20cm). V kolikor bo vaš pekač večji je potrebno prilagoditi količino sestavin.
Pekač namastimo in obložimo s peki papirjem. Del vanilijevega biskvita vlijemo na dno pekača, na sredino položimo izrezane “konjičke”. Polagamo jih tesno drug ob drugega, od začetka do konca pekača. Preostanek vanilijeve mase prelijemo preko konjičkov. Položimo v segreto pečico in pečemo 30 minut. Kolač pustimo za deset minut v pekaču, nato ga odstranimo in počakamo, da se nekoliko ohladi. Pred postrežbo potresemo s sladkorjem v prahu.