Nikoli ne bi rekla, da sem oseba, ki bi doma delala vlečeno testo in pri tem uživala. Ta karantena je iz mene izvabila enormno mero ustvarjalnosti, za kar sem vesela, saj sem pridobila veliko novih tehnik in znanj. Pri vlečenem testu pa potrdim, da večkrat ga narediš, večji mojster si.
Prvič sem pri raztegovanju bila malce štorasta, skrbelo me je, da bom testo strgala in naredila luknje. Hitro sem ugotovila, da četudi jo naredim, pri končnem izdelku ne bo vidna. 🙂
Po prvi pripravi sem malce povprašala naokrog, če imajo kakšno skrivnost pri pripravi. Večina je poudarila, da priporočajo gnetenje testa na roke, da je testo potrebno pred nadevom dobro premazati z oljem ali maslom, saj tako preprečimo, da se bo med kuhanjem sprijelo in da pred zvijanjem odtrgamo debele robove. Sedaj, ko upoštevam vse te nasvete, je moje testo in izdelki iz njega perfektni. 🙂
Sestavine za testo:
- 300g moke
- 1 žlica olja
- 1 žlica kisa
- 150ml mlačne vode
- 1 jajce
- ščepec soli
Priprava testa:
Vodo segrejemo do mlačnega. V posodo stresemo moko in sol ter premešamo z roko. Dodamo žlico olja, kisa in razžvrkljamo jajce. Počasi prilivamo mlačno vodo in mešamo s kuhalnico (dodamo približno 150ml vode). Žal si boste pri pripravi vlečenega testa morali umazati roke, saj predlagam da gnetemo z rokami in ne električnim mešalnikom. Testo stresemo na rahlo pomokano površino in ga gnetemo med 5 d0 8 minut, da dobimo res gladko in prožno kepo testa. Pri ročnem gnetenju res opazimo kako se testo spreminja.
Testo premažemo z oljem in ga položimo v posodo za dobre pol ure. V tem času pripravimo še orehov nadev.
Sestavine za nadev:
- 150g orehov
- 2 žlici drobtin
- 2 žlici sladkorja
- 1/2 žličke cimeta
- 2dl vročega mleka
- stopljeno maslo za premaz
Orehe, sladkor, drobtine in cimet stresemo v posodo in jih prelijemo z vročim mlekom. Premešamo in počakamo, da se masa ohladi.
Na mizo položimo bombažen prt in ga potresemo z moko. Za lažje raztegovanje testa, si ga lahko razdelimo na dva dela. Testo zvrnemo na pomokan prt in ga z rokami sploščimo. Na začetku testo valjamo z valjarjem, nato ga začnemo raztegovati z rokami (za lažje raztegovanje si roke namažemo z oljem). Vlečemo ga iz sredine navzven, saj bo drugače sredina ostala predebela. Pri vlečenju testa si pomagamo z dlanjo, ki jo položimo pod testo in ga raztegujemo.
Testo je dovolj raztegnjeno, ko je res tanko, tako da lahko čez njega preberemo časopis. Priporočam da debeli rob testa potrgamo stran. Pred nadevom je testo potrebno premazati s stopljenim maslom ali oljem, po katerem premažemo orehov nadev. S pomočjo prta, katerega nežno in enakomerno privzdigujemo, testo zvijemo.
Štruklje položimo na bombažno kuhinjsko krpo oz. prt in ga zavijemo. Na obeh koncih prt zavežemo z vrvico.
Na štedilnik pristavimo večjo kozico, do polovice napolnjeno z vodo. Takoj, ko voda zavre vanjo položimo štrukelj in ga na zmerni temperaturi kuhamo 45 minut.
Ko je kuhan ga vzamemo iz vode, prerežamo vrvice in razgrnemo prt. Položimo ga na krožnik in prelijemo s prepraženimi drobtinami na maslu.