Kolači z limonami in olivnim oljem me spomnijo na oddihe v prelepi Italiji. Priprava tega šarklja je malce drugačna, saj vsebuje kuhani limoni. Končni rahlo grenak a hkrati sladek okus. Verjamem da sladica ni za vsakogar, ampak za tiste, ki limono obožujejo v celoti, ne samo njenega soka. Priporočam, da kupite bio limoni in da uporabite takšni, ki nimata pretirano debele bele lupine, ki odda največ grenkega okusa.

Sestavine:

  • 2 bio limoni
  • 3 jajca
  • 150ml olivnega olja
  • 180g sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • 220g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • za limonin preliv: sladkor, voda in ena cela limona

 

Limoni operemo in obrišemo, postavimo ju v kozico in preko njiju prelijemo hladno vodo, v celoti morajo biti pod vodo. Počakamo, da voda zavre, nato zmanjšamo temperaturo in kuhamo nekje 50 minut. Preden limone odcedimo, preverimo ali so se res zmehčale. Ohladimo limoni, jih nasekljamo in odstranimo morebitne koščice.

Limoni damo v multipraktik in zmeljemo v kašo. Dodamo olje, jajca in vanilijo. Miksamo dobri dve minuti oz. dokler ne dobimo gladke zmesi. Dodamo sladkor in zmešamo. Maso prelijemo v posodo in dodamo presejano moko in pecilni prašek. Mešamo dokler se sestavine ne združijo. Vlijemo v dobro namaščen pekač za šarkelj. Pečemo 40 minut. Ohladimo pet minut, nato šarkelj damo iz pekača in ga pustimo na rešetki, da se dokončno ohladi.

Šarkelj postrežemo s hitrim limoninim sokom. Za pripravo potrebujemo enaki količini vode in sladkorja, kateri damo v kozico in jo pristavimo na štedilnik. Kuhamo na srednji temperaturi, da se sladkor počasi raztopi. Povečamo temperaturo in počakamo, da tekočina zavre. Šele nato dodamo na tanko narezane rezine ene limone. Kuhamo še pet minut. Odstavimo in počakamo petnajst minut nato sirup prelijemo po šarklju. Limonin sok lepo ublaži rahlo grenkobo kolača. Po želji postrežemo s stepeno sladko smetano.

 

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani, se strinjate z uporabo piškotov. Več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close