Buhteljne sem poskušala že večkrat pripraviti, ampak nikoli zares niso bili puhasti, mehki in dišeči. Tokrat pa mislim, da mi je uspelo. Se pa v mojem testu zraven klasičnih sestavin skriva še maskarpone sir, ki mislim da testu doda piko na i.
Meni so buhteljni najboljši vroči in če jih napolniš z marmelado, je kar težko potrpeti, da se ohladijo. Jaz sem bila kar nestrpna, ker je res celo stanovanje dišalo po kvašenem testu.
Buhteljni so napolnjeni z marelično marmelado, vi jih po želji napolnite s kakšno drugo marmelado ali čokoladnim namazom.
Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.
Sestavine:
- 500g moke
- sol
- 2 jajci
- 50g maskarpone sira
- 80g sladkorja + 1 žlica žlica za kvasni nastavek
- 1 vanilin sladkor
- paketa suhega kvasa
- 200ml mleka
- 70g masla
Priprava:
Mleko segrejemo in mu odvzamemo približno 50ml mleka, mu dodamo paket suhega kvasa in žlico sladkorja. Premešamo in počakamo pet minut, da se kvas aktivira.
V posodo mešalnika stresemo moko, sladkor (navadni in vanilin), sol in na hitro premešamo. Dodamo razžvrkljana jajca, mleko, maskarpone in aktiviran kvas.
Začnemo z mešanjem na nizki hitrosti, toliko da se sestavine povežejo v enotno zmes. V posodo postopoma dodajamo na koščke narezano maslo sobne temperature. Ko v posodo dodamo zadnji košček masla, povečamo hitrost in gnetemo 10-12 minut. Testo je pripravljeno ko je sijoče, mehko in gladko.
Prestavimo ga v namaščeno skledo in prekrijemo s plastično folijo, da vzhaja in se podvoji. Vzhajano testo na pomokani površini razvaljamo v pravokotno obliko na debelino 1 cm. Narežemo ga na kvadratke (cca 10x10cm) in na sredino vsakega položimo žličko marmelade. Vse konce kvadrata potegnemo skupaj in stisnemo, da nam nadev ne uide ter oblikujemo kroglico.
Kroglice polagamo v namaščen pekač, katerega pokrijemo s krpo in vzhajamo še pol ure. Pred peko buhteljne premažemo z jajcem. Pečemo jih na 180°C med 35- 40 minut. Počakamo, da se ohladijo in jih pred postrežbo potrosimo s sladkorjem v prahu.