Če spremljate moj blog že veste, da sem ljubiteljica azijske kulinarike, zato v domači kuhinji z največjim veseljem pripravim znane azijske jedi. Tokrat sem se lotila priprave mongolske govedine v družbi brokolija in mlade čebule. Mongolska govedina je kitajska jed, gre za kombinacijo na tanko narezane govedine s sojino omako, ingverjem in česnom. V večini receptov za klasično mongolsko govedino je dodana še mlada čebula, jaz sem dodala brokoli, ki se odlično spoji z vsemi sestavinami. Zraven postrežemo kuhan riž ali riževe rezance.

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Sestavine:

  • 500g govejega zrezka
  • 1 žlička škroba, sol, poper, 1 žlička vode
  • 2 stroka česna
  • košček ingverja
  • 1/2 žličke čilijevih kosmičev
  • manjši brokoli
  • 3-4 mlade čebule
  • za omako: 100ml vode, 50ml sojine omake, 1 žlica ostrigine omake (opcijsko), 1 žlička sladkorja, 1 žlička škroba

Priprava mesa:

Steak očistimo in mu odrežemo morebitno maščobo ob strani. Narežemo ga na tanke rezine. Marinado pripravimo tako, da zmešamo vse sestavine skupaj. S soljo nikakor ne pretiravamo, saj je sojina omaka, ki je ključna sestavina omake že slana. Rezine govejega mesa mariniramo od 30 minut do ene ure.

Česen nasekljamo, ingver naribamo. Brokoliju odstranimo cvetove in jih prerežemo na polovico oz. na četrtine, v kolikor so cvetovi večji. Mlado čebulo narežemo.

Za omako zmešamo vodo, sojino omako in eno žlico ostrigine omake ter žličko rjavega/belega sladkorja in škrob.

Vok segrejemo na zmernem ognju z malce olivnega olja. Ko je olje vroče dodamo marinirano govedino, pražimo jo v več serijah (če bi pražili vse naenkrat se govedina ne popraži, ampak skuha) dokler ne postane hrustljava. Približno 2 minuti. Meso damo na krožnik in v vok vlijemo olivno olje. Na njem popražimo ingver, česen in čili. Le toliko, da zadiši. Dodamo brokoli in prepražimo par minut, da se nekoliko zmehča.

Govedino dodamo nazaj v vok skupaj s pripravljeno omako. Dušimo par minut, da se omaka zgosti in nato dodamo narezano mlado čebulo. Mlado čebulo dodamo na koncu, saj bi se drugače preveč razpustila. Poskusimo in po potrebi dodatno začinimo. Pred postrežbo mongolsko govedino potresemo s sezamovimi semeni.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani, se strinjate z uporabo piškotov. Več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close