Kvašeno pecivo z nadevom iz orehov. Popolno pecivo zraven prve jutranje kave ali po kosilu, ko se želimo pocrkljati. Za pripravo pletenk je potrebno najprej pripraviti dišeče kvašeno testo, katerega jaz vedno pripravljam iz suhega kvasa in kvalitetne moke.
Da pa je moje testo perfektno sem zanj uporabila kvalitetno Mlinotestovo moko manitoba 0. Moka Manitoba je iz najkakovostnejše pšenice, zato daje testu odločno elastičnost in raztegljivost, kar nam omogoča izdelavo vzhajanih izdelkov najvišje kakovosti.
Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.
Sestavine za testo:
- 400g moke
- ščepec soli
- paket suhega kvasa
- 200ml mleka
- 50g sladkorja
- 1 žlička vanilijeve paste
- 60g masla
- 1 jajce
Postopek priprave:
Mleko segrejemo in mu dodamo sladkor ter kvas. Premešamo in počakamo par minut, da kvas naraste. Z električnim mešalnikom z nastavkom za gnetenje testa, pri nizki hitrosti zmešamo moko in sol. Dodamo razžvrkljano jajce in vanilijevo pasto. Pomembno je, da so vse sestavine sobne temperature. Postopoma v posodo vlijemo mešanico kvasa in mleka. Nadaljujemo z mešanjem pri nizki hitrosti, toliko da se sestavine povežejo v enotno zmes. Naslednji korak je umešanje masla, katerega dodajamo košček po košček. Ko v posodo dodamo zadnji košček masla, povečamo hitrost in gnetemo 10 minut.
Testo prestavimo v namaščeno skledo in prekrijemo s plastično folijo, da počiva in vzhaja. Pri meni je trajalo 1,5 ure, da se je količina testa podvojila. Čas vzhajanja je odvisen od temperature prostora.
Sestavine za nadev:
- 2o0g mletih orehov
- rum
- 100-150g mleka ali sladke smetane
- 2 žlici sladkorja (lahko tudi več, če imate radi sladke nadeve)
- 1 vanilijev sladkor
Postopek priprave nadeva: Orehe, rum in sladkor prelijemo s segretim mlekom oz. sladko smetano.
Vzhajano testo prestavimo na rahlo pomokano površino. Razdelimo ga na 8 do 10 kosov. Vsak del posebej razvaljamo v podolgovat pravokotnik in ga namažemo z nadevom ter zvijemo v rolado. Rolado po sredini prerežemo. Polovički prepletemo med seboj, kot da delamo kito. Testo zavozlamo tako, da vzamemo konce testa, da oblikujemo krog. En konec testa prepognemo v sredino kroga, nato pa drug konec potisnimo pod spodnji del testa in konca stisnemo skupaj.
Prepletenke polagamo na pekač obložen s peki papirjem. Pokrijemo jih s plastično folijo in vzhajamo 30 imut. Pred peko jih premažemo z razžvrkljanim jajcem in postavimo v segreto pečico na 180 stopinj. Pečemo med 15 do 20 minut.