Leto nazaj sva na Tajski uživala v dolgih peščenih plažah, svežem kokosu in odlični hrani. Ta mesec bi morala ponovno pobegniti tja, ampak nama je trenutna situacija preprečila odhod. Pa naslednje leto. 🙂 Tako sva primorana, da jedi, ki bi jih poskusila tam, pripraviva v domači kuhinji. Pad thai je eden izmed ljubših in končno mi je uspelo pripraviti najboljši pad thai. Priprava traja malce dlje časa, saj omako pripravimo sami. Verjemite splača se. 🙂
Za pripravo omake potrebujemo malce več sestavin, vse dobimo v azijskih trgovinah.
Vse sestavine, ki jih potrebujete za preliv:
- 1 šalotko
- 5 strokov česna
- 3-4 žlice tamarindine paste
- 3 žlice ribje omake
- 1 žlica sojine omake (temne ali svetle)
- 1 žlica medu
- 1 žlica čilijeve omake
- ščepec čilijevih kosmičev
- 8 žlic vode
Priprava:
Šalotko in česen olupimo in nasekljamo na drobne koške. V vročo ponev vlijemo olivno olje in na hitro popražimo česen in čebulo. Dodamo tamarindo, ribjo in sojino omako, med, čilijevo omako, kosmiče in vodo. Vse skupaj premešamo in kuhamo na srednji temperaturi. Mešamo in kuhamo dokler se omaka ne zgosti (par minut). Namesto medu lahko uporabimo navadni sladkor (1/2 jedilne žlice), na Tajskem sicer uporabljajo palmin sladkor
Omako vlijemo v lonček in počakamo, da se ohladi. Lahko jo shranimo v hladilnik, za dobra dva tedna.
Sestavine za pad thai za dve požrešni osebi:
- olivno olje
- 300g piščančjega mesa
- 2 jajci
- 3 mladi čebuli
- pest kalčkov
- 200g riževih rezancev
- limeta
- arašidi
Vse sestavine si pred začetkom kuhanja pripravimo. Ko pristavimo vok na štedilnik nimamo več časa, vse se zgodi v petih minutah. 🙂 Riževe reznace pripravimo po navodilu na vrečki. Pri meni je to pomenilo, da jih namočimo v vrelo vodo za pet minut.
Vok pristavimo na štedilnik in dodamo žlico olivnega olja in na manjše rezine narezanega piščanca. Piščanec naj bo narezan na enako veliko in manjše koščke, saj to pomeni, da se bo spekel enakomerno in hitro.
Pražimo par minut, da se piščanec speče. Piščanca potisnemo ob rob in v vok vlijemo razžvrkljani jajci. Počakamo, da nekoliko zakrknejo in jih zmešamo s piščancem. V vok damo narezano mlado čebulo, kalčke, rezance in omako. Vse premešamo in pustimo na štedilniku dobro minut.
Pred postrežbo okrasimo z nasekljanimi popeaženimi arašidi in sokom limete.