Zapečene testenine. A je lahko še kaj boljšega? 😍 Lahko jih pripravite dan vnaprej, saj ostanejo v hladilniku tudi do dva dni. Mesno bolonjsko omako lahko pripravite doma ali jo kupite. Sama sem pristašinja priprave doma, saj jo zamrznete in je tako imate vedno na zalogi – pa še mnogo boljša je.

Sestavine:

  • 500g mletega mešanega mesa (svinjina in govedina)
  • 2 srednje veliki čebuli ali ena večja
  • 3 rezine slanine (opcijsko)
  • 1 večji korenček
  • 1 stebelna zelena
  • olivno olje
  • začimbe: sol, poper, lovorov list, mleti čili
  • 1 žliča paradižnikovega koncentrata
  • pločevinka paradižnika
  • jušna osnova
  • 1dcl rdečega vina
  • 300g testenin, priporočam rigatone
  • nariban sir
  • sveža bazilika

Najprej se lotimo priprave bolonjske omake. Slanino narežemo na manjše koščke. Zelenjavo (čebulo, korenček, zeleno) operemo, olupimo in na drobno sesekljamo. To zlata vredno mešanico Italjani imenujejo soffritto in jo uporabljamo za pripravo večine minešronov, rižot, omak za testenine. Bolonjska omaka ni nobena izjema.

Kozico pristavimo na štedilnik, dodamo brizg olivnega olja in slanino. Pražimo le toliko, da slanina dobi zlato rjavo barvo. Dodamo zelenjavo in pražimo deset minut, da se zmehča. Naslednji korak je dodajanje mletega mesa. Pražimo toliko časa, da meso dobi malce barve in predvsem, da voda izpari. Mesu dodamo paradižnikov koncentrat, vino, pločevinko paradižnikov in enako količino jušne osnove. Vse skupaj dobro začinimo s soljo, poprom, mletim čilijem in dodamo lovorov list. Ko omaka zavre, zmanjšamo ogenj in kuhamo pokrito dobro uro. Vsake toliko premešamo in na koncu poskusimo, v kolikor je potrebno dodatno začiniti.

Namesto jušne osnove lahko uporabite jušno kocko ali celo zgolj vodo. Vino lahko seveda tudi izpustite, a po mnenju Italijanov, brez rdečega vina, ni prave bolonjske omake. V kolikor boste omako zamrznili, poskrbite, da se ta ohladi. Zapomnimo si, okusna bolonjska omaka je nepogrešljiva, saj lahko iz nje pripravimo tisoč in eno jed. 👍

Na štedilnik pristavimo kozico z rahlo osoljeno vodo. Ko voda zavre dodamo testenine in kuhamo toliko časa, kot je navedeno na paketu testenin (navadno med 8-10 minut). Kuhane testenine odcedimo in se lotimo sestavljanja jedi. Omako in testenine zmešamo in jih preložimo v ognjevarni pekač. Vrh prekrijemo z naribanim sirom. Po želji, še posebej če ste veliki ljubitelji sira ga lahko primešamo tudi omaki in testeninam.

Pečemo v pečici ogreti na 180 stopinjah dobre pol ure. Pred postrežbo okrasimo s svežo baziliko. #nomnom

 

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani, se strinjate z uporabo piškotov. Več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close