Ko si zaželimo pečenice, ampak ne tiste nam znane, s kislim zeljem. Po angleško se tej jedi reče “Toad in the hole”, torej kača v luknji. Gre za tradicionalno angleško jed, sestavljeno iz klobase in testa za yorkshirski puding. V preteklosti naj bi bila jed pripravljena tudi z drugimi vrstami mesa. Jaz sem kačo postregla s čebulno omako in solato. Pravi comfort food in verjamem, da se bo kmalu ponovno znašla na najinem jedilniku.
Sestavine za čebulno omako:
- 1 žlica olivnega olja
- 1 večja čebula
- 1 žlička gorčice s semeni ali dijonske gorčice
- cca. 200ml vode ali zelenjavne jušne osnove
Priprava omake:
Čebulo narežemo na rezine. V ponev dodamo brizg olivnega olja in vanjo stresemo narezano čebulo. Na nizki temperaturi jo pražimo toliko časa, da se razpusti in zmehča (dobrih pet minut). Dodamo gorčico in premešamo. Nato v ponev vlijemo jušno osnovo ter povečamo temperaturo. Ko omaka zavre nekoliko zmanjšamo temperaturo in pokuhamo (reduciramo), da nekaj tekočine izpari in omaka dobi pravo konsistenco.
Sestavine za testo:
- 120g moke
- ščepec soli in popra
- 1 žlička gorčiče s semeni (opcijsko)
- 3 jajca
- 250ml mleka
- rastlinsko olje
- dva para pečenic
Priprava:
Najprej pripravimo testo, saj je potrebno, da počiva. V posodi zmešamo moko, sol, poper in žličko gorčice. Dodamo jajca in malce mleka. Zmešamo in počasi dodajamo mleko. Masa mora biti popolnoma gladka, brez grudic. Shranimo jo v hladilnik za dobro uro.
Pečico segrejemo na 200°C. Ko se pečica segreje vanjo porinemo pekač, v katerega damo žlico olja in pečenice. Pečenice pečemo petnajst minut in jih vsaj enkrat med peko obrnemo.
Pekač pazljivo odstranimo iz pečice in vanj vlijemo maso. Potisnemo nazaj v pečico in pečemo 25-30 minut, dokler se testo ne dvigne in postane zlato-rjavo. Med peko ne odpiramo pečice.
Pekač vzamemo iz pečice in počakamo par minut, da se nekoliko ohladi. Razrežemo in postrežemo s čebulno omako in svežo zeleno solato ali zeljno solato.